Hetessy Csaba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hetessy Csaba
Született1968. június 21. (55 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásazeneszerző
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (–1997)
SablonWikidataSegítség

Hetessy Csaba (Budapest, 1968. június 21. –) magyar zeneszerző, hangszerelő, zenei újságíró.

1997-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola BTI jazz-zeneszerzés-hangszerelés, jazz-elmélet szakán. Klasszikus zeneszerzésre Faragó Béla, jazz-zeneszerzésre Binder Károly tanította.

Diplomája megszerzése óta behatóbban foglalkozik ázsiai népzenék tanulmányozásával, de felkérésre írt több kortárs zenei kompozíciót is.

1998-ban alapító tagja az Attacca World Music világzenei együttesnek. Az együttes zenéje merít a magyar és balkáni népzenékből, nem tagadva meg az európai klasszikus zenei hagyományokat s a kortárs zenei behatásokat. Hetessy Csaba az együttes művészeti vezetője.

2000-től stúdiómunkákban vett rész, s készített jazz big band hangszereléseket is.

2002-ben Demlyén Krisztina (cimbalom) felkérésére írta a Monológ cimbalomra című kompozíciót, mely arab zenei behatásokat tükröz, s virtuóz módon használja ki a hangszer lehetőségeit. E darab bemutatójára a Magyar Rádió 6-os stúdiójában került sor.

2007-ben jelent meg Magyarországon először Michel Corrette (1707–1795) hegedűiskolája, a L' École d' Orphée (1738), a Bibliothèque Nationale de France engedélyével. Ennek a műnek a kiadásánál közreműködött.

2012-től zenei újságíróként több újságban és online kulturális oldalakon CD-recenziói, koncertbeszámolói jelentek meg (Evangélikus Élet, Jazzma.hu ,Ekultura.hu stb.) elsősorban egyház-és klasszikus, jazz és világzenei területen. A Művészetek Palotája Budapest külsős újságírója.

2020 augusztusában a Hunnia Records & Film Production gondozásában jelent meg az Attacca World Music: My World / Világom CD lemez, melyen Hetessy Csaba saját kompozíciói mellett szerepel több zenekari hangszerelése, melyeket Bartók Béla és Ahmed Adnan Saygun zongoradarabjaiból készített.

CD-kiadványok[szerkesztés]

  • Etnoscope (1998) - kiadó: Binder Music Manufactory

<https://www.amazon.com/-/es/Attacca/dp/B000BDEOKI>

  • Világom / My World (2020) - kiadó: Hunnia Records & Film Production

<https://www.amazon.com/Attacca-World-Music-My/dp/B08PW4TRZ6>

Források[szerkesztés]

https://www.jazzma.hu/hirek/2015/11/01/chick-corea-the-vigil-usa

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap