Haszonlesők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Haszonlesők
(Grace & Favour)
MűfajSzituációs komédia

AlkotóJeremy Lloyd és David Croft
FőszereplőMollie Sugden
Frank Thorton
John Inman
Wendy Richard
Nicholas Smith
Fleur Bennett
Joanne Heywood
Billy Burden
Michael Bilton

OrszágEgyesült Királyság
Nyelvangol
Évadok2
Epizódok12
Gyártás
Részenkénti játékidőkb. 28 perc
ForgalmazóBBC Worldwide
Sugárzás
Eredeti adóBBC1
Eredeti sugárzás1992. január 10.1993. február 8.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Haszonlesők (angolul Grace & Favour) egy brit szituációs komédia. A 70-es években futó, nagy sikerű Foglalkoznak már önnel? (Are you being served) folytatása volt. A BBC1-en sugározták 1992-ben és 1993-ban. A sorozatot a Csengetett, Mylord? szerzői készítették.

Háttere[szerkesztés]

A Foglalkoznak már önnel? 1985-ös befejezése után a szereplők rögtön egy folytatáson kezdtek gondolkodni. A két írónak, Croftnak és Lloydnak tetszett az ötlet, de az áruházi színhelytől el szerettek volna rugaszkodni, a spin-offnak új helyszín kellett. Végül mintegy hét évig semmi nem lett a dologból. Robert Maxwell üzletember halála adta az ötletet ahhoz, hogy egy kúriát örököljenek az alkalmazottai. Az új sorozat abban különbözik az elődjétől, hogy nincs minden epizódnak külön története. Ahol egy rész véget ér, ott folytatódik a következő. A korábbi részekből néhány szereplő vendégként vissza is tér a sorozatba.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet elején a Grace Brothers Áruház elnöke, Mr. Grace hirtelen elhunyt, mikor titkárnőjével, Jessica Lovelock-kal (Joanne Heywood) búvárkodott a Karib-tengeren. Végrendeletében rá és az áruház néhány dolgozójára hagy egy vidéki kúriát, amit nem lehet eladni, hanem panzióként kell működtetni. Az örökségért elutaznak vidékre a Millstone Manorhoz, és elkezdik megtanulni, milyen a vidéki élet. A ház vezetője egy volt kollégájuk, Cuthbert Rumbold (Nicholas Smith). Sajnálatos módon a kúria személyzete elhagyta a házat, egyedül a faluhoz tartozó Maurice Moulterd (Billy Burden) és vidékien természetes lánya, Mavis (Fleur Bennett) maradnak.

Az első évad végén amerikai turistákat próbálnak a panzióba csábítani, de mivel nem sikerült újabb személyzetet felvenni, így maguk válnak azzá. Később mongol turisták is jönnek, már a második évadban, valamint néma szerzetesek. Egy epizódban Mrs. Slocombe-nak (Mollie Sugden) gyűlik meg a baja a hatóságokkal, ezért vidéki bírósági tárgyalásra is sor kerül. Örök téma a sorozatban Mavis és Mr. Humphries (John Inman) "együttalvós" kapcsolata, valamit Peacock kapitány (Frank Thornton) és Ms. Locelock kapcsolata.

Szereplők[szerkesztés]

Zárójelben a magyar szinkronhangok.[1]

Helyszínek[szerkesztés]

A külső helyszíni felvételek a gloucestershire-i Tetburyben készültek, a belső felvételek a Chavenage House-ban, Tetbury mellett.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Morris Moulterd-et alakító Billy Burden brit komikusra jellemző volt már korábban is, hogy a vidéki tökfej karakterét alakította rendkívül hatásosan.[2] A sorozat befejezése után alig egy évvel meghalt szülővárosában, a dorsetbeli Wimborne Minsterben.
  • Az Egyesült Államokban Are You Being Served? Again! (Foglalkoznak már önnel? Újra!) címmel sugározták a sorozatot. John Inman-nek is ez a cím tetszett és úgy vélte, hogy a sorozat további évadokat élt volna meg, ha ezen a címen futott volna Angliában is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2009. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 15.)
  2. Obituary: Billy Burden (Independent)