Hartmann József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hartmann József
Született1886
Elhunyt1975 (88-89 évesen)
Foglalkozásaüzletember
SablonWikidataSegítség

Hartmann József (1886DeRynenburgh, 1975) zsidó származású magyar üzletember. A szabadkai Hartmann és Társa húsfeldolgozó és konzervgyár vezetője.

Élete[szerkesztés]

Apja Hartmann Rafael gyártulajdonos, Cohen Vilmos jó barátja, akivel közös vállalkozásaik tojás- és húsexporttal foglalkoztak. Anyja Schreger Teréz, aki ugyan csak két osztályt végzett, de családja vagyoni helyzete alapján meghatározó tagja volt a szabadkai zsidó nőegyletnek és a vöröskeresztnek is. Az első világháborúban magyar katonaként harcolt tartalékos századosi rendfokozatban. Ekkor katonabarátság alakult ki közte és Nagy Vilmos a későbbi honvédelmi miniszter között. A barátságuknak köszönhető, hogy kikeresztelkedésekor a tinnyei templomban Nagy vállalta a keresztapaságát saját református gyülekezete előtt.[1][2]

Szabadkán vagyonos jómódú családnak számítottak és idővel a család tulajdonában lévő Hartmann és Társa húsfeldolgozó és konzervgyár vezetője lett. A második világháború során 1941-től a budapesti Hangya céggel szerződött és a Magyar Honvédség egyik legnagyobb élelmiszer beszállítójává vált. 1945-ben a jugoszláv vezetés meghurcolta ezért és a szabadkai háza kivételével a teljes vagyonát elkobozták, valamint egy évi kényszermunkára ítélték. A konzervgyár az államosítás után a November 29-e néven működött tovább. Hartman József emigrációban hunyt el Ausztráliában.[1][2]

Források[szerkesztés]

  1. a b Von Salchichen: Éljen november 29-e! - Avagy a Hartmann és Conen kiviteli cégtől az egykori November 29-e Húsárugyárig. Kisvárosi történetek, 2012. október 29. (Hozzáférés: 2015. december 7.)
  2. a b Kisfaludy András (1994): Végzetes esztendők - Nagybaczoni Nagy Vilmos. youtube.com. (Hozzáférés: 2015. december 19.)

További információk[szerkesztés]