Hősök szakasza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hősök szakasza
(Company of Heroes)
2013-as amerikai film
RendezőDon Michael Paul
ProducerJeffery Beach
Phillip J. Roth
AlapműRelic Entertainment: Company of Heroes (videójáték)
Műfaj
ForgatókönyvíróDanny Bilson
Paul De Meo
David Reed
FőszerepbenTom Sizemore
Chad Michael Collins
Vinnie Jones
Dimitri Diatchenko
Neal McDonough
Sam Spruell
Jürgen Prochnow
ZeneFrederik Wiedmann
OperatőrMartin Chichov
VágóCameron Hallenbeck
Gyártás
GyártóDestination Films
OrszágUSA
Nyelvangol + német
Játékidő100 perc
Forgalmazás
ForgalmazóSony Pictures Home Entertainment
Bemutató2013. február 26.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hősök szakasza (eredeti cím: Company of Heroes) 2013-ban bemutatott amerikai háborús-thriller, amelyet Don Michael Paul rendezett. A filmet közvetlenül Video on Demand platformon keresztül adták ki.[1] A forgatókönyvet Danny Bilson és Paul De Meo írták közösen, akik leginkább az 1991-es The Rocketeer című filmről ismertek, valamint számos videójátékról (James Bond 007: Everything or Nothing, Medal of Honor: Rising Sun). A film nagyrészt az azonos című videójátékon alapul (amelyhez DeMeo később a folytatást is megírta).

Cselekmény[szerkesztés]

A németek a második világháború második felében a jelek szerint közel állnak a vereséghez, amikor az amerikai 2. gyalogoshadosztály katonáinak egy osztaga a belga Ardenneknél Elsenborn közelében egy rutinküldetésen meglepően erős német harckocsiromboló és gyalogsági erőkkel találkozik. Heves tűzharc után az amerikaiak elmenekülnek, és megpróbálnak visszamenni a saját vonalaikhoz, hogy jelentsenek a német előrenyomulásról. Útközben egy német kísérleti telepre bukkannak, amely még mindig parázslik valami pusztító esemény lángjaitól. Meglepő módon ez a telephely a németországi Heidenfeldben, Türingiában van, noha a saját vonalaik több száz kilométerre vannak tőlük Belgiumban.[2]

Találkoznak egy amerikai OSS ügynökkel (Stratégiai Szolgálatok Hivatala), aki szörnyű égési sérüléseket szenvedett, és megtudják, hogy a németek közel állnak egy szuperbomba kifejlesztéséhez, amellyel megfordíthatják a háború menetét és győzelmet arathatnak. Az amerikai ügynök, aki tudja, hogy közel van a halálhoz, arra kéri a katonákat, hogy teljesítsék küldetését: találják meg a bombát; hatástalanítsák azt; és hozzák ki az azt kifejlesztő tudóst, aki át akar állni hozzájuk. Mivel őrmesterük és más altisztjük sincs, mert meghaltak, a legfiatalabb katona, Nathaniel "Nate" Burrows, Jr. (Chad Michael Collins) és Dean Ransom (Tom Sizemore) (egy szakács, akit a D-napi partraszállás után megfosztottak hadnagyi rangjától) vezetik őket mélyen a náci területre. Ott csatlakozik hozzájuk Brent Willoughby (Vinnie Jones) szökött brit pilóta és Ivan Puzsarszkij (Dimitri Diatchenko), a Vörös Hadsereg katonája.

Azonban a németek felfedezik és üldözik őket, hajszálon múlik, hogy megmeneküljenek a jóval nagyobb létszámú, jól felfegyverzett náci katonák elől. Végül kapcsolatba tudnak lépni egy Kestrel nevű nővel (Melia Kreiling), a bombához vezető kapcsolatukkal, aki segít nekik eljutni Dr. Luca Gruenewaldhoz (Jürgen Prochnow).[3]

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[4] Magyar hangja
(1. szinkron, 2013)[5]
Dean Ranson hadnagy Tom Sizemore Schneider Zoltán
Nathaniel „Nate” Burrows, Jr. Chad Michael Collins
Brent Willoughby Vinnie Jones Tarján Péter
Ivan Puzsarszkij (Puzharski) Dimitri Diatchenko Barbinek Péter
Joe Conti hadnagy Neal McDonough Holl Nándor
Dr. Luca Gruenewald Jürgen Prochnow Sörös Sándor
Kestrel Melia Kreiling
Beimler parancsnok Richard Sammel Rosta Sándor
Schott hadnagy Philip Rham
Duncan Chambliss Alastair Mackenzie
Ricky Rizzo Peter Ladjev
Matherson őrmester Sam Spruell
Johnny Lewis Ivo Arakov
O.S.S. tiszt Atanas Srebrev
Ruhatáros lány Zara Dimitrova
Náci őr Hristo Balabanov
Német szakács Uti Bachvarov
Operaénekes Alexander Nosikoff
Beimler felesége Vanya Rankova

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Company of Heroes (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wait, There's a Company of Heroes Movie? And Tom Sizemore's in it?. Kotaku.com . Kotaku.com. (Hozzáférés: 2015. október 3.)
  2. EXKLUZÍV: Tom Sizemore az életről, a józanságról és a 'Company of Heroes'. Movieweb . Movieweb. (Hozzáférés: 2015. október 3.)
  3. Hősök Társasága: Maga a film: A mi kritikusunk véleménye. High-Def Digest . High-Def Digest. (Hozzáférés: 2015. október 3.)
  4. Szereposztás az IMDb.com szerint
  5. Hősök szakasza (Company of Heroes, 2013) 1. szinkron (2013). Mafilm Audio Kft. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]