Hárs (faanyag)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hárs
nagylevelű hárs
nagylevelű hárs
Fizikai tulajdonságok
Rönkhossz10…20 m
Rönkátmérő0,6…1,2 m
Sűrűség0,49 g/cm³
Zsugorodás
Sugárirányban5,5 %
Húrirányban9,1 %
Keménység
Rostra merőleges16,0 MPa
Rosttal párhuzamos38,0 MPa
Merevség7400 MPa
Szilárdság
Nyomó52 MPa
Hajlító10,6 MPa
Nyíró4,5 MPa

A hárs lágy lombos faanyag. Magyarországon legelterjedtebb a kislevelű hárs (Tilia cordata), faanyagként leginkább ezt hasznosítják. A szintén őshonos nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) és ezüst hárs (Tilia argentea) faanyaga kinézetében, tulajdonságaiban alig különböztethető meg a kislevelű hársétól, a felhasználásban nem tesznek különbséget közöttük.

Az élő fa[szerkesztés]

A kislevelű hárs európai flóraelem. Domb- és hegyvidéki faj. Az éghajlati szélsőségeket a nagylevelű hársnál jobban elviseli, annál igénytelenebb másod- vagy elsőrendű fa. Mély, üde talajon fejlődik legjobban, de gyengébb talajokhoz is képes alkalmazkodni. A késői fagyokra nem érzékeny. A talaj savanyúságára nem kényes. Árnytűrő.

Magassága 25–40 m körüli. Kérge fiatalon sima és zöldesbarna, néhol paraszemölcsökkel; idősebb korban hálószerűen repedezett. Kéregvastagsága 1–3 cm.

A faanyag[szerkesztés]

Szíjácsa és gesztje egyformán gyengén vöröses fehér színű. Az évgyűrűhatárok fehér-sárga színű vonalakként jelentkeznek. Szórt likacsú fa, edényei aprók, szemmel nem láthatóak. Bélsugarai a keresztmetszeten csak nagyítóval látszanak.

Felhasználása[szerkesztés]

Szárítás
Könnyen, problémamentesen szárítható.
Megmunkálás
Minden eljárással jól megmunkálható. Gőzölve hajlítható. Gőzölés után enyhén foltos lesz.
Rögzítés
Könnyen, jól szegezhető, csavarozható. Minden ragasztási technológiával jól ragasztható.
Felületkezelés
Egyenletes, tömör szerkezetéből következőleg jól csiszolható, jól pácolható, jól lakkozható. Idővel sötétedik.
Tartósság
Csak belső térben tartós. Élettartama szabadban kb.20 év, állandóan nedvességben kb. 20 év, állandóan szárazon kb. 500 év. Közel 1000 éves hársfa faragványok, templomi szentszobrok is fennmaradtak.

Esztergályosmunkák, fafaragás, fametszet, faszobrászat kedvelt anyaga. A bútorgyártásban elsősorban vakfaként van szerepe. Furnér, rétegelt lemez, facipő, láda készülhet még belőle. A cellulózgyártásban, fagyapotként is hasznosítják. Vesszejét kosárfonáshoz használják, rajzszenet égetnek belőle. Kérgéből kötelet fonnak.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]