Gyerekjáték (film, 1988)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyerekjáték
(Child's Play)
Rendező Tom Holland
Producer David Kirschner
Forgatókönyvíró Don Mancini
John Lafia
Tom Holland
Főszerepben Catherine Hicks
Chris Sarandon
Brad Dourif
Alex Vincent
Zene Joe Renzetti
Operatőr Bill Butler
Vágó Roy E. Peterson
Gyártás
Gyártó United Artists
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol, magyar (szinkron)
Időtartam 88 perc
Költségvetés 9 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó United Artists
Bemutató USA 1988. november 9.
Bevétel 44 196 684 amerikai dollár
Kronológia
Következő Gyerekjáték 2.
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Gyerekjáték (Child's Play) 1988-as amerikai horrorfilm, melyet Tom Holland rendezett. A főbb szerepekben Catherine Hicks, Chris Sarandon, Alex Vincent és Brad Dourif látható.

A történet középpontjában egy játékbaba, Chucky áll, amelybe egy sorozatgyilkos lelke költözik bele, könyörtelen gyilkológéppé változtatva a játékfigurát. Az 1988. november 9-én bemutatott film mérsékelt sikert ért el, a későbbiekben azonban a horrorfilmek rajongói körében kultuszfilmmé vált. Az eredeti filmet öt további folytatás követte, melyek már az Universal Pictures forgalmazásában jelentek meg.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyik éjjel a hírhedt sorozatgyilkos fojtogatót, Charles Lee Ray-t üldözőbe veszik a rendőrök és néhány lövést adnak le rá, melynek következtében Lee Ray egy játékboltban bezuhan egy tucatnyi Jófiú-baba közé. Ezután érthetetlen varázsigét kántálva pokoli vihart kelt, majd meghal. Néhány nappal később elérkezik a kis Andy Barclay (Alex Vincent) hatodik születésnapja, aki ajándéknak a TV-ben látott, népszerű játékot, a beszélő Jófiú-babát szeretné megkapni. Gyermekét egyedül nevelő édesanyja, Karen (Catherine Hicks) azonban anyagi okok miatt nem veheti meg kisfiának a hőn áhított ajándékot. Azonban a sors közbeszól: Karen egy hajléktalantól megvásárol egy hibátlan állapotú babát (melybe tudtán kívül pár nappal korábban Lee Ray lelke beleköltözött).

Otthon Andy nagyon megörül a meglepetésnek, amely be is mutatkozik, Chuckynak hívják. Még aznap este Karen-nek túlóráznia kell a munkahelyén, így ismerősét, Maggie Petersont (Dinah Manoff) kéri meg, hogy vigyázzon Andy-re. Miután Andy elalszik, Chucky rátámad Maggie-re, aki kizuhan az ötödik emeletről, és szörnyethal. A rendőrség Andyt gyanúsítja meg a nő halála miatt.

Andy hiába bizonygatja, hogy Chucky él, senki nem hisz neki. Chucky hamarosan megkéri a fiút, hogy segítsen neki, így a baba Andy segítségével áruló partnere nyomába ered, és a férfit a házával együtt felrobbantja. A kiérkező rendőrök Andy-t beviszik az őrszobára, ahol a kisfiú újfent makacsul kitart amellett, hogy minderre a baba kérte meg őt. Karen már nem bírja tovább, és otthon megtámadja Chucky-t, aki Karen előtt is felfedi magát, majd elmenekül. Ámokfutását tovább folytatná azzal, hogy az eredeti testét elpusztító rendőrtiszttel is végez, az azonban rálő, így Chucky kénytelen elmenekülni. Megkeresi régi ismerősét, John-t, a woodoo-papot, hogy választ kapjon arra, hogy a műanyag test miért vérzik. A válasz egyszerű: minél több időt tölt a műanyag testben, annál inkább ember lesz, azaz ezentúl ebben a testben kell élnie. Az egyetlen megoldás az, ha átviszi a lelkét a babából abba az emberbe, akinek először fedte fel magát, azaz Andy-be.

Chucky elindul Andy után az intézetbe, azonban a fiú kicselezi a babát, és elmenekül. Hazaérve megpróbálja elbarikádozni a házat, azonban Chucky mégis bejut, leüti és elkezdi a lélekátvivő-éneket. Csakhogy ebben a pillanatban ront be a szobába Karen és a nyomozó. Andy-t megszabadítják a rémtől, akit bezárnak a kandallóba, így Andy megragadja az alkalmat, és felgyújtja Chucky-t. Nem sokkal később megjelenik David, a nyomozó barátja, és észreveszi a szénné égett testet. A leszakadt fejet beviszi a szobába, azonban Chucky áttöri a falat. Karen még időben szedi le róla, és a sarokba dobja. A nyomozó felhúzza pisztolyát, célba veszi és keresztüllövi Chucky szívét, így a baba véglegesen megsemmisül.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Folytatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • film Filmportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap