Gubás Ágota

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gubás Ágota
Született1948. augusztus 5. (75 éves)
Bajmok
Nemzetiségemagyar
HázastársaGubás Jenő
GyermekeiGubás Csilla
Foglalkozásapedagógus,
újságíró,
szerkesztő
IskoláiÚjvidéki Egyetem (–1972)
SablonWikidataSegítség

Gubás Ágota (Szakács Ágota, Bajmok, 1948. augusztus 5.) vajdasági magyar újságíró, televíziós és rádiós szerkesztő-műsorvezető, riporter, kritikus, tanár.

Családja[szerkesztés]

Szülei: Szakács Ferenc és Kollár Katalin. Férje Gubás Jenő orvos, leányai: Gubás Csilla televíziós bemondó, Tímea és Noémi. Unokái Gajda Csenge és Máté, Maróti Zselyke és Réka, Juhász Lili és Csaba. Nővére Szikora Éva.

Tanulmányai[szerkesztés]

1955 és 1963 a bajmoki általános iskolában tanult, 1967-ben érettségizett a szabadkai gimnáziumban. Ezután az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékén tanult, ahol 1972-ben magyar nyelv és irodalom szakos tanári oklevelet szerzett.

Életútja[szerkesztés]

1968 és 1971 között a belgrádi televízió újvidéki magyar szerkesztőségének az első hivatásos bemondónője volt, majd ezt követően 1996-ig a szabadkai rádió magyar szerkesztőségénél dolgozott mint újságíró. Lektor, riporter, színikritikus, műsorszerkesztő, főszerkesztő-helyettes, később fő- és felelős szerkesztő lett.

Társadalmi tevékenysége[szerkesztés]

1990-ben Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség egyik alapítója volt és tagja 1995-ig. 1993 és 1996 között képviselő a szabadkai képviselő-testületben, 1995-től pedig a Vajdasági Magyar Szövetség alapító tagja. 1997 és 2000 között községi képviselőként tevékenykedett. Tagja az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanácsnak, elnöke a képviselő-testület művelődési tanácsának és a Gyermekszínház igazgató bizottságának elnöke, 1997-től pedig az Aracs Társadalmi Szervezet alelnöke.

Munkássága[szerkesztés]

Számos cikket és színikritikát valamint tanulmányt publikált, írásat a Magyar Szó, a 7 Nap, a Szabad Hét Nap című lapok és az Üzenet, valamint a Híd című folyóiratok közölték. A Szabadka képben, szavakban, zenében című háromnyelvű monográfián mint irodalmi szerkesztő és fordító dolgozott (Subotičke Novine, 1984 és 1986). Több könyvről írt recenziót, számos kiadványt szerkesztett.

Díjak[szerkesztés]

  • A Magyar Műveltség Szolgálat emlékoklevele (1999)
  • a magyar kormány Kisebbségekért Díja (2000)

Források[szerkesztés]