Gubás Jenő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gubás Jenő
Született1937. november 16. (86 éves)
Törökkanizsa
Elhunyt2023. december 13. (86 évesen)[1]
Nemzetiségemagyar
HázastársaGubás Ágota
GyermekeiGubás Csilla
Foglalkozásaorvos, fül-orr-gégész
KitüntetéseiMocsáry Lajos-díj (1998)
SablonWikidataSegítség

Gubás Jenő (Törökkanizsa, 1937. november 16.) magyar orvos, fül- orr- és gégeszakorvos, közíró.

Családja[szerkesztés]

Szülei: Gubás Ferenc és Spang Borbála. Felesége Gubás Ágota (született: Szakács Ágota) újságíró, leányai: Gubás Csilla televíziós bemondó, Tímea és Noémi. Unokái: Gajda Csenge Noémi és Máté, Juhász Lili és Csaba, Maróti Zselyke és Réka. Nővére: Gubás Izabella.

Tanulmányai[szerkesztés]

1943 és 1951 között a törökkanizsai általános iskolában tanult, majd a Zentai Gimnáziumban érettségizett 1955-ben. 1955 és 1962 között a Belgrádi Orvostudományi Egyetem hallgatója volt, majd 1968-tól a belgrádi fül-orr-gégészeti szakosításon tanult, ahol 1972-ben szakvizsgát tett.

1997-ben Szabadkán a vezetésével megalakul az Aracs civil szervezet, amelynek célja konkrét cselekvéssel megerősíteni a délvidéki magyarság nemzettudatát, különösen a szórványban. Egy egész intézmény tevékenységét kitevő cselekvést valósított meg mintegy másfél évtized alatt a köréje tömörülő értelmiségiek kis csapatával. Az eredmények: könyvgyűjtésből több mint 90 000 kötettel, több száz író, történelmi személyiség portréival gazdagodtak a délvidéki magyar tannyelvű iskolák, művelődési házak és könyvtárak. A szórványból 240 gyermek nyaralhatott Magyarországon, Montenegróban és Szabadkán az aktivisták szervezésében, lehetőséget nyújtva ezzel az anyanyelvüket már csaknem elfelejtő fiataloknak magyar öntudatuk erősítésére. Pénzzel, régi ruhával, cipővel segítette a civil szervezet a rászorulókat, különösen a háborús időszakban. Némileg pótolva a magyar emlékművek hiányát hat jeles művésznek állított portréval díszített emléktáblát Adán, Törökkanizsán és Szabadkán, valamint egy kerámiaszobrot a magyarmajdányi templomban. 1998-ban megalapította az Aracs-díjat, -érmet és az Aracs—Főnix-díjat: 12 év alatt összesen 72 személy részesült az elismerésekben, olyan személyiségek, mint Nemeskürty István, Orbán Viktor, Böjte Csaba, Makovecz Imre, Szervátiusz Tibor, Wittner Mária, a délvidékiek közül dr. Ágoston Mihály, msgr. Huzsvár László püspök úr, dr. Ribár Béla, Bodor Anikó, dr. Vajda Gábor, dr. Hódi Sándor.

2003-ban a civil szervezet első ötéves tevékenységét bemutató dokumentumkötettel (Minden magyar felelős minden magyarért) könyvkiadás is indult, Aracs Könyvek sorozatcímmel. Többek közt dráma-, vers- és közéleti tanulmánykötetek, az ifjúságnak szánt történelmi kiadványok jelentek meg. A vezetőség és a tagság számtalanszor tiltakozott, ha a délvidéki magyarság jogainak csorbítása ellen kellett megnyilatkozni, 2005-ben a magyarverések idején részt vett a „Ne bántsd a magyart!” elnevezésű tiltakozáson a délvidéki magyarság érdekében, és képviseltette magát nagyon sok értelmiségi vitafórumon, összejövetelen.


Az Aracs Társadalmi Szervezet elnökeként alapítója és kiadója volt tíz éven át a 2001. augusztus 20-án elindított Aracsnak, a délvidéki magyarság közéleti folyóiratának. A folyóirat kiadója és szerkesztősége 2009-ben a budapesti Bethlen Gábor Alapítvány Márton Áron-emlékérmében részesült. 2010-ben a pályázatok útján fenntartott civil szervezet sem a szülőföldjén, sem az anyaországban nem kapott támogatást, ezért kénytelen volt megszüntetni sokrétű tevékenységét. 2011-ben az Aracs Alapítvány létrehozásával Bata Jánosnak, az Aracs folyóirat egyik alapító tagjának köszönhetően lehetővé vált, hogy legalább a folyóirat ne semmisüljön meg, így az a mai napig töretlenül megjelenik évi négy számmal.(Olvasható a Aracs Alapítvány www.aracs.org.rs honlapon.)

Életútja[szerkesztés]

Előbb Törökkanizsán dolgozott mint általános orvos, majd általános és üzemi orvosként dolgozott Szabadkán, fül-orr-gégész volt a szabadkai Városi Kórházban, ahol a gyermek fül-orr-gégészeti osztályt vezette mint főorvos. 1995-ben rokkantnyugdíjas lett.

Társadalmi tevékenysége[szerkesztés]

Egyik alapító tagja volt 1990-től egészen felbomlásáig Vajdasági Magyar Demokratikus Közösségnek, valamint Vajdasági Magyar Szövetségnek. 1969 és 1971 között a Vajdasági Nyelvművelő Egyesület szabadkai orvosi alosztályát vezette, 1966-tól 1991-ig a szabadkai Spartacus Birkózóegység orvosa volt. 1998-tól vezette a Magyar Műveltség Szolgálat szabadkai csoportját. 2000-ben a Magyarok Világszövetsége Jugoszláviai Országos Tanácsa a tagjai közé választotta.

Munkássága[szerkesztés]

Szakmai tevékenysége során több hazai és külföldi szaklap közölte írásait, ismeretterjesztő cikkeinek száma 300 fölötti, tankönyvfordításai is megjelentek. Munkássága elismeréséül 1989-ben tiszteletbeli tagjává választották a Magyar Fül-orr-gégeorvosok Társaságának, majd 1993-ban a Szerbiai Egészségügyi Minisztérium primáriusi rangra emelte.

Már középiskolás korában érdeklődött az irodalom iránt. Egyik szociográfiai írását az Új Symposion Kolozsvári Csaba álnéven jelentette meg, ugyanezt az álnevet használta a Magyar Szó Nyelvművelő című mellékletében megjelent írásainál.

Gubás Jenő publicisztikával az 1990-es években jelentkezett a Napló hetilap, a Magyar Szó napilap és a Híd folyóirat hasábjain. A közíró figyelme a magyarság sorskérdéseire, a kisebbségi léthelyzetekre és az írástudók felelősségére összpontosult. Közéleti írásaiból az Életjel, a Püski és az Aracs kiadásában jelentek meg válogatások. A szórványmagyarságról egy faluszociográfiai könyvben (Veszendő végeken) adott helyzetképet. Első önálló kötetének a középpontjában a nyelvművelés, a szaknyelv állt. A belgrádi magyar egyetemista egyesületek történetének dokumentumkötete (Értelmiségünk bölcsője) két kiadást is megért.

Díjak[szerkesztés]

  • Mocsáry Lajos-díj (1998)
  • Szabadka város díszpolgára (1999)
  • a Magyar Kormány Kisebbségekért Díja (2000)
  • a Magyar Műveltség Szolgálat emlékoklevele (1999)·      
  • Szellemi Honvédő Emléklap – a budapesti CÖF- CÖKA (Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány) elismerése (2018)
  • A Magyar Páneurópa Unió Báró Eötvös József-sajtódíja a Gubás házaspár részére (2019)

Fontosabb művei[szerkesztés]

  • Nyelvművelő Füzetek sorozatban Nyelvművelő írások (társszerzőkkel, Forum Könyvkiadó, Újvidék, 1988)
  • Egészség(ügy)ünk nyelve, nyelvünk egészsége  (Forum, Újvidék, 1993)
  • Értelmiségi vártán (Életjel, Szabadka, 1994)
  • Veszendő végeken (Logos, Tóthfalu, 1997)
  • Magyarságtudat-hasadás (Püski—Aracs, Budapest—Szabadka, 2006)
  • Értelmiségünk bölcsője ( Bolyai Farkas Alapítvány, Zenta, 2009)
  • Értelmiségünk bölcsője (2. bővített kiadás, Aracs Alapítvány, Horgos, 2017)

Források

  1. Elhunyt Gubás Jenő (1937-2023)