Groupe de Chasse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Groupe de Chasse
Ország Belgium
Típuslégi ezred
Parancsnokok
Híres parancsnokokFernand Jacquet
Kultúra és történelem
Becenév"Groupe Jaquet"
Háborús részvételElső világháború

A Groupe de Chasse (sokan a vezetője után csak "Groupe Jaquet") egy belga repülő ezred volt az első világháborúban és utána.

Története és működése[szerkesztés]

A Groupe de Chasse repülő ezred volt az első igazi belga légi ezred. Az egység 1918 márciusában alakult meg Belgium területén, Les Moëresben. Az egység parancsnoka a több kitüntetést is szerzett belga ászpilóta, Fernand Jacquet lett. Őt maga a belga király, I. Albert kérte fel erre a posztra és ő ezt el is fogadta. Az egységet a vezetőjéről többen "Groupe Jaquet" is szokták nevezni. A légi ezred kötelékébe három repülő század tartozott (lásd alább):

Az egység a háború végéig összesen több mint 40 légi győzelmet tudott elérni. 1918 októberében az ezred a repülő századjaival együtt Moerkerkébe költözött. Miután véget ért a háború, az ezred három százada különböző helyeken állomásozott. A 9me Sint-Agatha-Berchemben, míg a 10me és a 11me a németországi Bochumba.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Groupe de Chasse című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.