Gráfok lexikografikus szorzata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gráfok lexikografikus szorzata.

A matematika, azon belül a gráfelmélet területén a G és H gráfok lexikografikus szorzata vagy gráfkompozíció egy gráfszorzás, olyan kétváltozós gráfművelet, amely gráfok rendezett párjaihoz egy új gráfot rendel. A GH vagy lexikografikus szorzat olyan gráf, melyre a következők igazak:

  • GH csúcshalmaza megegyezik a V(G) × V(H) Descartes-szorzattal;
  • két GH-beli csúcs, (u,v) és (x,y) pontosan akkor szomszédosak, ha u szomszédos x-szel G-ben vagy u = x és v szomszédos y-nal H-ban.

Ha a két gráf élrelációi rendezési relációk, akkor lexikografikus szorzatuk élrelációja éppen a megfelelő lexikografikus rendezés.

A lexikografikus szorzatot elsőként Felix Hausdorff (1914) tanulmányozta. Ahogy (Feigenbaum & Schäffer 1986) megmutatta, annak eldöntése, hogy egy gráf lexikografikus szorzatként előáll-e, a gráfizomorfizmus-problémával ekvivalens.

Tulajdonságok[szerkesztés]

A lexikografikus szorzat általában nemkommutatív: GHHG. A diszjunkt unió művelettel együtt azonban disztributívak: (A + B) ∙ C = AC + BC. Ezen kívül teljesít egy a komplementerképzéssel kapcsolatos azonosságot: C(GH) = C(G) ∙ C(H).

A lexikografikus szorzat függetlenségi száma könnyen adódik tényezőinek függetlenségi számaiból (Geller & Stahl 1975):

α(GH) = α(G)α(H).

A lexikografikus szorzat klikkszáma is multiplikatív:

ω(GH) = ω(G)ω(H).

A lexikografikus szorzat kromatikus száma megegyezik G frakcionális színezés szerinti b-szeres kromatikus számával, ahol b megegyezik H kromatikus számával:

χ(GH) = χb(G), ahol b = χ(H).

Két gráf lexikografikus szorzata pontosan akkor perfekt gráf, ha mindkét tényező perfekt (Ravindra & Parthasarathy 1977).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lexicographic product of graphs című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]