Geiranger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Geiranger
Geiranger és a Geiranger-fjord látképe
Geiranger és a Geiranger-fjord látképe
Közigazgatás
Ország Norvégia
Földrajzi régióÉszak-Norvégia
MegyeMøre og Romsdal megye
Rangközség
Irányítószám6216
Népesség
Teljes népesség215 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség632,35 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság40[2] m
Terület
Összesen0,34 (2023. január 1.) km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 62° 05′ 59″, k. h. 7° 12′ 18″Koordináták: é. sz. 62° 05′ 59″, k. h. 7° 12′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Geiranger témájú médiaállományokat.

Geiranger turistafalu Norvégiában, Møre og Romsdal megyében.

Földrajz[szerkesztés]

A település a Geiranger-fjord végénél található, amely a nagyobb Stor-fjord egyik ága. A legközelebbi város Ålesund. Geiranger az egyik legfestőibb környezetben fekvő település a világon és elnyerte Skandinávia legjobb turisztikai úticéljának elismerő címét a Lonely Planettől. 2005-ben Geiranger elnyerte az UNESCO világörökségi helyszín címét.[3] A Hét nővér-vízesés a településtől nyugatra, mintegy 6,5 kilométernyire található nyugati irányban. A vízesés hét darab egymástól elkülönült ágból áll, melyek a Møre og Romsdal megyében fekvő Stranda település közelében ömlenek a Geiranger-fjordba. A vízesés a történelmi Knivsflå farm közelében található.

Geiranger a harmadik legforgalmasabb tengeri kikötő turistahajók tekintetében Norvégián belül. 2012-ben mintegy 300 000 turista látogatta meg Geiranger települést a rövid, csupán négy hónapos nyári időszakban. A településen mindössze 250 ember él.

Geiranger településre állandó veszély leselkedik az Åkerneset hegy képében, mivel a hegyoldal megcsuszamlása esetén a fjord vizébe jutó nagy mennyiségű kőomladék kisebbfajta cunamit indítana el, amely elmosná a part menti településeket, többek közt Geirangert is.

A fjordtól a csúcsig futóverseny[szerkesztés]

Itt rendezik meg minden év júniusában a Geiranger – A fjordtól a csúcsig elnevezésű futóversenyt, amely tulajdonképpen egy félmaraton, azzal a nehezítéssel, hogy a fjord mellől, azaz nagyjából tengerszintről indul, és a Dalsnibba hegy 1497 méter magas csúcsán ér véget a Djupvatnet tó mellett. Mivel az évnek ebben a szakaszában még elég sok hó borítja a hegy csúcsát, ezért a versenyzők gyakran csak a „Futás a nyárból a télbe” névvel illetik a versenyt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tettsteders befolkning og areal. Statistics Norway
  2. Geiranger (norvég nyelven). yr.no. [2020. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 10.)
  3. Store norske leksikon: Geiranger (norvég nyelven). (Hozzáférés: 2013. június 1.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Geiranger című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.