Günandromorfia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nőstény kövipók (Drassodes saccatus), bal oldalon hím párzólábbal, a mozaikos günandromorfia példájaként.
Papilio androgeus mozaikos günandromorfiája
Papilio androgeus hímje
Papilio androgeus nősténye

A günandromorfia (gör. güné = nő, androsz = férfi) az a jelenség, amikor egy élőlény hím és nőstény jellegzetességeket is mutat. Leginkább a rovarok, illetve lepkék vizsgálatában (entomológia, illetve lepidopterológia) használatos. A lepkéknél jól megfigyelhető a jelenség, ivari kétalakúságuk miatt. A günandromorfizmusra ismerünk példát a rákoknál (főleg homároknál), ritkán előfordul madaraknál is.[1][2][3] Jó példa a madarak günandromorfiájára a zebrapinty. Ezeknél a pintyeknél lateralizált agyi struktúrák alakulnak ki a közös szteroid-jelzőrendszer ellenére, ami erős bizonyíték egy nem hormonokra épülő, az agy differenciálódását szabályozó, elsődleges nemi meghatározó mechanizmus létezésére nézve.[4]

Egy günandromorf élőlény mutathat kétoldali szimmetriát, azaz lehet egy hím és egy nőstény oldala, vagy lehet mozaikos, ebben az esetben az ivarok nem különülnek el ilyen világosan. A kétoldali günandromorfia az egyedfejlődés kezdeti szakaszában jöhet létre, amikor az élőlény 8-64 sejtből áll.[5] Később a günandromorf mozaikossá válik.

A neves író és lepidopterológus kutató, Vladimir Nabokov Speak, Memory című önéletrajzában leír egy gyönyörű, egyik oldalán hím, másikon nőstény günandromorf pillangót, amit fiatalkorában talált a család oroszországi birtokán.

A házi tyúknál is előfordul günandromorfia.[6][7]

Heteropteryx dilatata, günandromorf botsáska

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Unique Bird Sheds Light on Sex Differences in the Brain In ScientificAmerican.com
  2. Gouldian Finch Erythrura gouldiae Gynandromorph Archiválva 2006. július 16-i dátummal a Wayback Machine-ben
  3. Powderhill Banding Fall 2004 Archiválva 2006. december 31-i dátummal a Wayback Machine-ben
  4. Arnold, A. P. Sex chromosomes and brain gender. Nature Rev. Neurosci. 5, 701-708 (2004)
  5. Rare crab may hold genetic secrets Archiválva 2008. augusztus 8-i dátummal a Wayback Machine-ben at Virginia Institute of Marine Science. Consulted March 30, 2007
  6. Roslin Institute: Scientists solve puzzle of chickens that are half male and half female. [2010. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 13.)
  7. BBC Scotland: Scientists solve half-cock chicken mystery

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gynandromorph című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Gynandromorphs
A Wikimédia Commons tartalmaz Günandromorfia témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés]