Funk Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Funk Sándor
Életrajzi adatok
Született1948. március 30. (76 éves)
Budapest
Ismeretes mint
Állampolgárságmagyar
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Kara (diploma, 1972)
Más felsőoktatási
intézmény
Neurológiai Klinika (szakvizsga, 1976)
Pályafutása
Szakterületorvostudomány
Kutatási területaddiktológia, pszichiátria
Munkahelyek
Wesley János Lelkészképző Főiskolaoktató
Más munkahelyek
  • Róbert Kórház I. Psychiátriai Osztálya,
  • Korvin Ottó Kórház Neurológiai Osztálya és Functionális Idegosztálya,
  • Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Osztálya,
  • Merényi Gusztáv Kórház Pszichiátriai-Addiktológiai Osztálya,
  • Pszichiátriai Addiktológiai Gondozó

Funk Sándor (Budapest, 1948. március 30. – ) osztályvezető főorvos, addiktológus, pszichiáter, neurológus, a Wesley János Lelkészképző Főiskola oktatója.

Élete[szerkesztés]

1972-ben fejezte be egyetemi tanulmányait a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán, Summa cum Laude minősítést nyert. Ezt követően az egyetem Neurológiai Klinikáján tett 1976-ban szakvizsgát. 1978-ban pszichiátriai szakvizsgát is tett.

Több kórházban (Róbert Kórház I. Psychiátriai Osztály, Korvin Ottó Kórház Neurológiai Osztálya, Korvin Ottó Kórház Functionális Idegosztálya) is dolgozott, elsősorban alkoholbetegek kezelésével foglalkozott. Később a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Osztályára került, ahol osztályvezető főorvos minőségben dolgozott. 1992-ben addiktológiai szakképesítést nyert. 2012-ben a kórház megszüntette munkaviszonyát.

2012-től a Szent Kristóf Rendelőintézet XXII. kerületi Addiktológiai Gondozója volt, 2013-tól a Merényi Gusztáv Kórház Pszichiátriai-Addiktológiai Osztályán dolgozott (2016-ig), majd a Pszichiátriai Addiktológiai Gondozóban (2019-ig). 2019-től a XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprof. Kft. Neurologiai-Pszichiátriai és Addiktológiai Szakrendelőjének munkatársa.

Orvosi munkája mellett Alkohológia/Addiktológia tantárgyat is adott elő a Wesley János Lelkészképző Főiskola I–III. éves hallgatóinak. Számos függőségekkel kapcsolatos előadást tartott. Választott vezetőségi tagja volt a Magyar Addiktológiai Társaságnak.

Megnyilatkozásai[szerkesztés]

Funk elsősorban a magyarországi alkoholizmussal kapcsolatban tett a szűk szakmai fórumokon kívüli nyilvános megnyilatkozásokat televíziókban, rádiókban. Több évtizede gyakorló orvosként többször felhívta a figyelmet az alkoholfogyasztás veszélyeire. Magát az alkoholt kábítószernek minősíti, és 2013-ban a következő kijelentést is tette:

„Az egyik, ha nem a legveszélyesebb drog az alkohol. Nem csak azért, mert rendkívül súlyos élettani hatásai vannak, és függőséget okoz. A hivatalos statisztikai adatok is azt mutatják, hogy az erőszakos bűncselekmények hatvan százalékánál az italnak fontos szerepe van. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) 2007-ig visszamenőleg megkaptuk azoknak a regisztrált bűncselekményeknek az adatait, amelyekben az elkövető valamilyen tudatmódosító szer vagy alkohol hatása alatt állt. Az eredmény döbbenetes: az egy évben elkövetett gyilkosságok nyolcvan százalékánál szerepe volt a szesznek. De az is elrettentő, hogy egy évben egy kisebb településnyi embert vernek össze a részegek. 2007-ben 1781 alkoholos állapotban elkövetett testi sértést regisztráltak, 2008-ban pedig már 2046-ot. Azóta ugyan folyamatos a csökkenés, de az adatok még így is elrettentôek.”[1]

Díjai[szerkesztés]

2000-ben Budapestért Díjjal ismerték el munkásságát.[2]

Művei[szerkesztés]

Folyóiratcikkek[szerkesztés]

Több közleményt írt neuro-pathomorphologiai, klinikai neurologiai (Parkinsonismus és cerebrovascularis betegségek), és neurofarmakológiai, alkohológiai- és drogokkal kapcsolatos tárgykörben. Addiktológiai tárgyú cikkeket a Psychiátria Hungaricában, Alkohológia, Neuropsychopharmacologia Hungarica, Hippocrates, Medicus Anonymus, Praxis, Háziorvosi Továbbképző Szemle, Családorvosi Fórum adta közre. A Psychiátria Hungarica lektorálásra is több alkalommal felkérték. Cikkeket írt a Belügyi Szemlébe, a Fundamentumba, és a Beszélőbe is.

Könyvek, könyvfejezetek[szerkesztés]

  • könyvfejezet In: Jelentés a magyarországi kábítószerhelyzetről (Az Ifjúsági- és Sportminisztérium szakmai kiadványsorozata: ISMertető)
  • A függőség arcai In: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak. Illúziók, szenvedélyek, függőségek, Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2011, ISBN 978-963-89419-1-6

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Videófelvételek[szerkesztés]