Foton (műhold)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Foton
A Foton–12 visszatérő egysége
A Foton–12 visszatérő egysége

Ország Szovjetunió
 Oroszország
ŰrügynökségRoszkoszmosz, ESA
GyártóCSZKB-Progressz
Rendeltetéstudományos kutatás
Küldetés
HordozórakétaSzojuz–U
Tömeg6190 kg
Energiaellátásakkumulátor
MűholdplatformZenyit
SablonWikidataSegítség

A Foton (oroszul: Фотон) szovjet, majd orosz tudományos műhold, melyet mikrogravitációs anyagtudományi kutatásokhoz használnak. A CSZKB-Progressz vállalat fejlesztette ki és gyártja. A Zenyit felderítő műholdon alapuló Foton műholdakat az 1980-as évek közepétől indították. Modernizált változata a Foton–M.

Története[szerkesztés]

A Foton műhold fejlesztése 1983-ban kezdődött a kujbisevi (ma: Szamara) CSZKB–Progressz vállalatnál. A műhold alapjául a Zenyit felderítő műhold szolgált. Funkciójában és felépítésében hasonlít a Bion és Reszursz–F műholdakra. A műholdakat elsősorban mikrogravitációs környezetben végrehajtott anyagtudományi vizsgálatok céljára készítették. Esetenként biológiai kísérletekre is használták.

A műhold első prototípusát Koszmosz–1645 jelzéssel 1985-ben indították. Ezt további két prototípus tesztindítása követte, Koszmosz–1744 és Koszmosz–1841 jelzéssel. Ezekre a repülésekre a Foton–1, 2 és 3 jelölést is használják.

A 2000-es évek elején készítették el továbbfejlesztett, modernizált változatát, a Foton–M-et. A Fotonhoz képest új, nagyobb kapacitású lítium-akkumulátorokat építettek be, javították a hőszabályozó rendszert, valamint a műhold új, nagyobb adatátvitelre képes telemetriai rendszert és vezérlőrendszert kapott. Az első Foton–M indítására 2002. október 15-én került sor, de ez a hordozórakéta hibája miatt sikertelen volt. Később, 2005-ben és 2007-ben az Európai Űrügynökség részvételével és együttműködésével további két Foton–M műholdat indítottak. A negyedi Foton–M műholdat, a Foton–M4-t 2014. július 18-án indították. Ezt a műholdat már a Bion–M műholdakhoz hasonlóan a Jantar felderítő műholdakból származó műszaki-kiszolgáló egységgel szerelték fel.

Indítások[szerkesztés]

A prototípusokat is beleszámítva összesen 12 darab Foton műholdat indítottak. A prototípusok Koszmosz jelzéssel repültek. Mindegyik indítás Pleszeckből történt 1985-től Szojuz–U hordozórakétával. A továbbfejlesztett Foton–M műholdakat szintén Szojuz–U-val indították. Az első – sikertelen – Foton–M indítást Pleszeckből végezték, a későbbieket pedig a Bajkonuri űrrepülőtérről.

Foton[szerkesztés]

Foton–M[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Foton (satellite)
A Wikimédia Commons tartalmaz Foton (műhold) témájú médiaállományokat.