Fifti-fifti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fifti-fifti
(50/50)
2011-es amerikai film
RendezőJonathan Levine
ProducerEvan Goldberg
Seth Rogen
Ben Karlin
Vezető producer
  • Nathan Kahane
  • Will Reiser
Műfaj
ForgatókönyvíróWill Reiser
FőszerepbenJoseph Gordon-Levitt
Seth Rogen
Anna Kendrick
Bryce Dallas Howard
Anjelica Huston
ZeneMichael Giacchino
OperatőrTerry Stacey
VágóZene Baker
Gyártás
GyártóMandate Pictures
Point Grey
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínVancouver
Játékidő100 perc[1]
Költségvetés8 millió amerikai dollár[2][3]
Forgalmazás
ForgalmazóSummit Entertainment
MagyarországFórum Hungary
Bemutató2011. szeptember 12. (Torontói Nemzetközi Filmfesztivál)
USA 2011. szeptember 30.
Magyarország 2011. december 22.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel41,1 millió $[3]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Fifti-fifti (eredeti cím: 50/50) 2011-ben bemutatott vígjáték-dráma, melyet Jonathan Levine rendezett és Will Reiser írt. A főszerepet Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anna Kendrick, Bryce Dallas Howard és Anjelica Huston alakítja. A film forgatása 2010 márciusában kezdődött.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2011. szeptember 30-án jelent meg, Magyarországon december 22-én mutatta be a Fórum Hungary, és világszerte 41 millió dolláros bevételt gyűjtött. Általánosságban pozitív kritikákat kapott az értékelőktől, különös elismeréssel Gordon-Levitt alakítása és Reiser forgatókönyve.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

Adam Lerner (Joseph Gordon-Levitt) egy 27 éves közszolgálati rádió újságírója, akinek barátnője Rachael (Bryce Dallas Howard) művész, de akit legjobb barátja és munkatársa, Kyle (Seth Rogen) rosszallóan fogad.

Miután súlyos hátfájást tapasztal, Adam felkeres egy orvost, és az orvosi vizsgálat után kiderül, hogy neurofibroszarkómája (rosszindulatú) és schwannómája (jóindulatú) van. A rosszindulatú daganat a gerincnél van, ez a gerincet érintő rák egy ritka formája, így kemoterápián kell átesnie.

Az interneten keresgélve az információkat, Adam azt látja, hogy a túlélési esélyei ötven-ötven százalékosak. Miután Adam elmondja a diagnózist, basáskodó édesanyja, Diane (Anjelica Huston), aki folyamatosan ápolja Alzheimer-kórban szenvedő férjét, Richardot, be akar költözni Adam házába, hogy gondoskodhasson róla. Adam visszautasítja ezt az ajánlatot, mivel Rachael megígérte neki, hogy vigyázni fog rá. Rachael azonban azt mondja, hogy „kényelmetlenül” érzi magát, ha Adam kemoterápiás kezelései miatt be kell mennie a kórházba.

Később Kyle meglátja Rachaelt egy férfival csókolózni egy művészeti galériában, és elmondja Adamnek, hogy Rachael megcsalja őt. Ádám és Rachael szakítanak.

Adam küzdelmei során Kyle megpróbálja fenntartani Adam jókedvét, többek között segít Adamnek leborotválni a fejét a kemoterápia előtt, és azt javasolja, hogy Adam használja fel betegségét arra, hogy - a „szánalom” kártyát kijátszva - elcsábítsa a nőket.

Eközben a szkeptikus Adam elkezd a kórházban a fiatal, tapasztalatlan pszichológus Katherine McKay (Anna Kendrick) kezelésein részt venni. Bár a kapcsolatuk hivatalos és a foglalkozások nehezen indulnak, Adam lassan elkezd megnyílni a nőnek a betegségéről és arról, hogy az hogyan hat rá. Kettejük között kapcsolat alakul ki az üléseken és azokon kívül is, miközben az orvos és a beteg közötti határok kezdenek elmosódni. Katherine segít Adamnek jobban megérteni a helyzetet, amin az édesanyja is keresztülmegy. A kemoterápiás kezelések során Adam összebarátkozik Alannel és Mitch-csel, két idősebb rákbeteggel, akik szintén kemoterápián vesznek részt.

Miután Mitch hirtelen meghal, Adam félelmei nyilvánvalóbbá válnak. Nem sokkal később közlik vele, hogy a kezelés nem használ, és ezért utolsó lehetőségként egy kockázatos műtétnek kell alávetnie magát.

A műtét előtti este Adam összeveszik Kyle-lal, és megkéri, hogy engedje őt vezetni az autót, mivel Kyle részeg; annak ellenére, hogy Adamnek nincs jogosítványa. Miután majdnem balesetet okoz, Adam kritizálja és sértegeti Kyle-t, azt állítva, hogy Kyle nem veszi komolyan a betegségét.

Adam felhívja Katherine-t, és elmondja neki, hogy bárcsak olyan barátnője lenne, mint ő, de azt is bevallja, hogy belefáradt a rosszullétekbe, és csak azt szeretné, ha vége lenne ennek az egésznek. Aznap este Adam Kyle házában marad, és talál egy könyvet, ami arról szól, hogyan kell lelkileg segíteni és támogatni egy rákos beteget, tele kézzel írt jegyzetekkel és megjegyzésekkel. Ez viszont azt mutatja, hogy Kyle mégiscsak törődik vele.

Másnap Kyle beviszi Adamet a kórházba. Adam megöleli Kyle-t, elmondja neki, hogy jó barátja volt, és bocsánatot kér azért, amit előző este mondott. Adam talán utoljára búcsúzik el a családjától, és elmegy a műtétre.

A műtét után az orvos-sebész elmondja Kyle-nak, Diane-nak és Katherine-nek, hogy bár a csontok leépülése rosszabb volt, mint gondolták, a daganatot sikeresen eltávolították, és Adam fel fog épülni.

Néhány perccel később Adam egy találkozóra készül, Kyle pedig szurkol neki, és megtisztítja a műtétből származó vágást Adam hátán. Megszólal a csengő, és Adam ajtót nyit Katherine-nek. Ahogy Kyle elmegy, Katherine megkérdezi: „És most mi lesz?”. Adam csak mosolyog.

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[5]

Top tíz lista[szerkesztés]

A film bekerült a 2011-es legjobb filmek következő tíz legjobb listájába:

Kiadó Sorrend
The Arizona Republic 3[6]
Boxoffice 7[7]
MTV 8[8]
Daily News 9[9]
New York Post 10[10]
/Film 5[11]
Tampa Bay Times 5[12]
TV Guide 8[13]
USA Today N/A[14]

Médiakiadás[szerkesztés]

Észak-Amerikában a Fifti-fiftit DVD-n és Blu-ray-en 2012. január 24-én adták ki. Mindkét kiadás tartalmaz kommentárokat, törölt jeleneteket és kulisszatitkokat.

Számlista[szerkesztés]

Hivatalos filmzenét nem adtak ki, azonban a filmben több dal is megjelenik:

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 50/50 (2011 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 50/50 című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. '50/50' (15). British Board of Film Classification, 2021. június 6. (Hozzáférés: 2012. július 27.)
  2. Kaufman, Amy. „Movie Projector: Holdovers likely to beat '50/50,' 'Dream House'”, Los Angeles Times, 2011. szeptember 29. (Hozzáférés: 2012. július 27.) 
  3. a b 50/50 a Box Office Mojo oldalon (angolul)
  4. Powers, Lindsey. „'50/50:' What the Critics Are Saying About Seth Rogen, Joseph Gordon-Levitt's New Movie”, The Hollywood Reporter, 2011. szeptember 30. (Hozzáférés: 2018. április 9.) 
  5. ISzDb - Bankcsapda (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 7.)
  6. Goodykoontz, Bill: The 10 best movies of 2011. The Arizona Republic. [2013. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 4.)
  7. Erbland, Kate: Boxoffice's Critics Pick the Best Films of 2011. Boxoffice. [2012. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 4.)
  8. Best Movies Of 2011. MTV. (Hozzáférés: 2012. március 4.)
  9. Neumaier, Joe. „'Tree of Life' or 'The Artist'? 'Hugo' or 'The Descendant'? Critics duel over best movies of 2011 list”, Daily News. [2012. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. június 6.) 
  10. Smith, Kyle. „Kyle Smith's best movies of the year”, New York Post (Hozzáférés: 2012. március 4.) 
  11. Chen, David: Dave's Top 10 Movies of 2011. /Film. (Hozzáférés: 2012. március 4.)
  12. Persall, Steve: 2011 was bright year in filmmaking for Tampa Bay. Tampa Bay Times. [2012. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 4.)
  13. The Best Movies of 2011. TV Guide. (Hozzáférés: 2012. március 4.)
  14. Puig, Claudia. „USA TODAY movie critic Claudia Puig's top 10 movies for 2011”, USA Today. [2012. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. március 4.) 

További információk[szerkesztés]