Felderítő konténer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
TARPS konténer egy Tomcat törzse alatt

A felderítő konténer segítségével a többfeladatú harci repülőgépek képek és videók készítésére képesek földi és légi célpontokról. A legújabb típusú célmegjelölő konténerek is alkalmasak erre a feladatra, sőt adattovábbításra is.

A rendszer előnye, hogy leszerelhető, csak akkor függesztik fel a gép kijelölt pilonjára, amennyiben az adott repülési feladathoz szükséges, egyéb bevetéseken nem foglal helyet és nem növeli a gép tömegét, légellenállását. (Speciálisan felderítőfeladatokra fejlesztett gépek esetében a sárkányszerkezetbe fixen beépített fényképezőgépeket alkalmaznak.)

A régebbi verziójú felderítőkonténerek ún. "nedves" kialakításúak, azaz filmszalagra készítették a képeket, míg az újabb típusok már digitális formátumban, adathordozóval kinyerhető (esetleg adatkapcsolaton keresztül egyből továbbsugározható) módon készítik a felvételeket.

A felderítőkonténerben található kamerák lehetnek fix beépítésűek (függőlegesen vagy szögben döntve), vagy a (főként) célmegjelölésre alkalmazott konténerek esetében forgatható kupolába építve.

TARPS konténer mellső kamerájának beállítása.

Konténer típusok[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Aerial reconnaissance pods
A Wikimédia Commons tartalmaz Felderítő konténer témájú médiaállományokat.