Feigler Géza Viktor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Feigler Géza Viktor
Életrajzi adatok
Született1842. március 17.
Esztergom
Elhunyt1874. október 1. (32 évesen)
Esztergom
Tevékenységzeneszerző, zenetanár
SablonWikidataSegítség

Feigler Géza Viktor (Esztergom, 1842. március 17.[1]Esztergom, 1874. október 1.) zenetanár, karnagy, zeneszerző.

Életpályája[szerkesztés]

Feigler János fia. A zenében korán nyert oktatást, nagyapjától, Seyler József Antaltól és Bécsben Simon Sechternél tanult. Mint gimnáziumi tanuló, már 12 éves korában nemcsak a Premontrei rend templomában a tanuló ifjúság számára tartott istentisztelet alatt orgonált, de a Ferences rendieknél is néhány évig alkalmazták mint rendes orgonistát. 1862-ben sikeresen elnyerte a Nemzeti Zenede pályadíját zongoraműveivel. 1864 és 1874 között a Nemzeti Zenede összhangzattan tanára volt. Több éven át eredményesen működött mint karnagy a budapesti Unio nevű német dalegylet élén is, melyet jóformán meg is magyarosított. Elhunyt 1874. október 1-jén este 10 órakor, életének 32. évében tüdősorvadásban. Örök nyugalomra helyezték 1874. október 3-án délután.

Munkássága[szerkesztés]

Igen termékeny zeneíró volt és a zene majd minden ágában számottevő művet írt: miséket, miserészeket, betéteket, számos zongora- és orgonadarabot, kamarazenét, férfinégyest, vegyes kart. Egyik magyar ábrándjával pályadijat nyert a zenedei pályázatnál.

1872-ben megindította zongorázók és énekesek számára Apollo című zenemű-folyóiratát, hazánkban az első ilynemű közlönyt; 1873-ban egy kis zenelapot is mellékelt hozzá, melyet nagy részben ő maga írt; ezt azonban 1874-től a lap boritéka váltotta fel, amelyen 1876 végéig több elméleti közleménye jelent meg. A Fővárosi Lapokban (1878.) is jelent meg egy zenetárcája.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Brockhaus-Riemann zenei lexikon. Szerk. Dahlhaus, Carl és Eggenbrecht, Hans Heinrich. A magyar kiadás szerk. Boronkay Antal. Bp., Zeneműkiadó, 1983-1985.
  • Magyarnótaszerzők, énekesek és népdalosok lexikona. Szerk. Dr. Kikli Tivadar. Szeged, Bába és társai Kft, 1999.
  • Magyar zenészeti lexicon. Encyklopediai kézikönyv... Szerk. és írta Ságh József. Bp., [Szerző?], 1880.

Jegyzetek[szerkesztés]