Falka Vívóiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Falka Vívóiskola
Típusvívóiskola
Alapítva2013
SzékhelySzlovákia Komárom, Szlovákia
VezetőkCzelder József,
Kacz Gábor,
Károly Zsolt[1][2]
Iparágharcművészet
SablonWikidataSegítség

A Falka Vívóiskola egy felvidéki magyar HEMA[3] szervezet. A vívóiskola tagjai főleg a középkori történelmi európai harcművészetek hiteles oktatásával és kutatásával foglalkoznak korabeli vívókönyvek alapján. A Falka Vívóiskola oktatói 2006 óta gyakorolják a HEMA-vívást, jelenlegi jogi formájában 2014 óta működik a szervezet.

A vívóiskola története[szerkesztés]

A Falka Vívóiskola 2013 novemberében lett alapítva, Czelder József és Száraz István voltak a szervezet alapítói. A következő évben megtörtént a vívóiskola hivatalos bejegyzése polgári társulásként. Czelder József és Kacz Gábor 2006-ban kezdte el a történelmi vívást tanulását a Kard Rendje Vívóiskolában, pár évvel később, 2010-ben csatlakozott hozzájuk Károly Zsolt.[2]

A szervezet jó kapcsolatokat ápol számos magyarországi HEMA-vívóiskolával (Ars Ensis).

Oktatók[szerkesztés]

Czelder József[szerkesztés]

Kacz Gábor[szerkesztés]

Károly Zsolt[szerkesztés]

Oktatott fegyvernemek[szerkesztés]

Hosszúkard[szerkesztés]

Fém vívókard (feder)

A vívóiskola alapfegyvere a hosszúkard. Haladó szinten a kötött gyakorláshoz és a HEMA-védőfelszerelésben folytatott szabadvíváshoz a középkori minták alapján gyártott modern vívókardokat (feder, németül: Fechtfeder, Federschwert) használnak a tagok.

Montante[szerkesztés]

Szablya[szerkesztés]

Versenyzés[szerkesztés]

A hagyományok tisztelete mellett a Falka Vívóiskola tagjai fontosnak tartják a valódi vívótudást, ezért rendszeresen indulnak különféle HEMA-versenyeken, több fegyvernemben is. Ma már elérhetőek olyan – fém vagy műanyag – vívóeszközök és védőfelszerelések, melyekkel biztonságosan lehet szabadvívni más vívóiskolák versenyzőivel.

Az eredményes versenyzés, a ranglistán elért egyre jobb helyezés kiválóan mutatja az adott vívócsapat és az egyes tagok technikai, taktikai stb. fejlődését. Jelenleg már létezik egy olyan nemzetközi ranglista (HEMA Ratings), amely a különféle történelmi vívóversenyeken nyújtott teljesítmény alapján rangsorolja a HEMA-vívókat. Hazákban a 2014-ben alakult Magyar Hosszúkardvívó Sportszövetség (MHS) rendez olyan országos vívóversenyeket, melyek eredményei felkerülnek erre listára.[4]

A csapatból jelenleg 7 fő szerepel a nemzetközi vívóranglistán (HEMA Ratings): Falka[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elnökségi tagok
  2. a b Ollé
  3. Angol betűszó: Historical European Martial Arts.
  4. Az MHS honlapja
  5. A 2020. augusztus 10-i állapot szerint az adatbázis 5183 hosszúkardvívót, valamint 1389 szablyavívót rangsorol a világ minden tájáról.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]