FPU

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Intel 8087 matematikai koprocesszor, 1980
Motorola 68882 FPU a 80-as évekből

Az FPU az angol floating-point unit kifejezés rövidítése, ami magyarul lebegőpontos egység; a számítógépnek egy lebegőpontos matematikai műveleteket végző alegysége, a CPU kiegészítője. Nevezik még matematikai koprocesszornak is – ez az elnevezés onnan ered, hogy eleinte ezek az egységek a fő processzortól különálló, ahhoz csatlakoztatható opcionális egységek voltak. Megfigyelhető, hogy a lebegőpontos számításokat végző egységek a mikroprocesszorok fejlődése során kezdetben különálló áramkörökként jelentek meg, felépítésükben is különböztek a fő processzoroktól (pl. a 8087-es lebegőpontos egység alapvetően verem-szervezésű, szemben az azt vezérlő 8086-os főprocesszor hagyományos regiszteres felépítésével), később azonban egyre gyakrabban beépültek a főprocesszorokba, és manapság már alig van olyan processzorkialakítás, amelyben a lebegőpontos műveletekhez kiegészítő processzorra lenne szükség: pl. a beágyazott processzoroknak külön sorozataik vannak, amelyek vagy tartalmazzák, vagy nélkülözik a lebegőpontos egységet, és a feladat határozza meg, hogy éppen melyik kerül felhasználásra.

Használatával a processzor műveletvégző képessége nagyban növelhető. Az Intel processzorai esetében a 486-os processzorcsalád óta a CPU integrált része, korábban külön modul.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Matematikai társprocesszorok (magyar nyelven). Vasynet, 2004. január 9. (Hozzáférés: 2014) – Intel, Cyrix, IIT, Weitek, Motorola, Chips & Technologies, ULSI koprocesszorok

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]