Føroya Skótaráð

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Føroya Skótaráð
MottóVer til reiðar
Alapítva1926[1]
Tagság1200[1]

A Føroya Skótaráð weboldala

A Føroya Skótaráð (FSR) (Feröeri Cserkésztanács) Feröer cserkész ernyőszervezete, amelyet négy cserkészszövetség alkot. A szövetségek közös alapelvek mentén működnek, de megvannak a saját egyedi vonásaik. A négy szövetség kb. 30 csapatában mintegy 1400 cserkész tevékenykedik.[2]

A cserkésztanács tagja a Fællesrådet for Danmarks Drengespejdere (Dán Cserkésztanács) nevű szervezetnek, és megfigyelő státusszal rendelkezik a Pigespejdernes Fællesråd Danmark (Dán Cserkészlányok Egyesült Bizottsága) nevű lánycserkész szervezetben.

Szövetségek[szerkesztés]

Føroya Skótasamband[szerkesztés]

A sárga cserkészek néven is ismert szövetséget 1926-ban alapították. Az országban négy cserkészcsapat működik. Nem kötődik egyházhoz, és mind fiúk, mind lányok lehetnek tagjai. Egyenruhájuk khaki színű ing. Csaknem 300 tagot számlálnak.

Skótalið Frelsunarhersins[szerkesztés]

Az Üdvhadsereg cserkészei 1939 óta vannak jelen Feröeren. Jelenleg mindössze egy kis csapatuk működik. Egyenruhájuk szürke színű. Fiúk és lányok előtt is nyitott; 1994-ben 24-en voltak.

Føroya KFUK Skótar[szerkesztés]

A Young Women's Christian Association cserkészei számítanak a helyi lánycserkész szövetségnek. 1928-ban alapították. Az országban hat csapat van, melyek az evangélikus egyházhoz kötődnek. A legtöbb helyen csak lányok előtt nyitott. Egyenruhájuk zöld színű. 1994-ben 269-en voltak.

KFUM Skótarnir I Føroyum[szerkesztés]

A Young Men's Christian Association cserkészszövetségét 1939-ben alapították. 14 csapatuk működik az országban, és ők is az evangélikus egyházhoz állnak közel. Egyenruhájuk zöld színű, tagságuk fiúkból és lányokból áll. 1994-ben 998 tagot számlált a szövetség.

Címsor szövege[szerkesztés]

Korosztályok[szerkesztés]

Minden korosztály fiúkra és lányokra is vonatkozik.

Cserkészfogadalom, törvény és jelmondat[szerkesztés]

A különböző szövetségek más-más változatát használják a cserkésztörvénynek és a cserkészfogadalomnak.

A cserkész jelmondat Ver til reiðar (légy résen).

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Welcome (angol nyelven). Føroya Skótaráð, 2009. január 14. [2011. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 27.)
  2. Vælkomin (feröeri nyelven). Føroya Skótaráð, 2008. szeptember 9. [2008. április 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 26.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]