Földrajzi információs rendszer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Földrajzi információs rendszer

A földrajzi információs rendszer egy olyan számítógépes rendszer, melyet földrajzi helyhez kapcsolódó adatok gyűjtésére, tárolására, kezelésére, elemzésére, a levezetett információk megjelenítésére, a földrajzi jelenségek megfigyelésére, modellezésére dolgoztak ki.[1] Nevezik térinformatikai, geoinformációs rendszernek vagy angolul rövidítve GIS-nek. A GIS egyetlen rendszerbe integrálja a térbeli és a leíró információkat – alkalmas keretet biztosít a földrajzi adatok elemzéséhez.

Felhasználása[szerkesztés]

A geoinformatika rendkívül nagy jelentőséggel bír a természeti erőforrások kutatásában, állapotának figyelésében; a közigazgatásban; a földhasználati- és tájtervezésben; az ökológiai- és gazdasági összefüggések feltárásában, a döntéshozásban; ugyanakkor a közlekedési-, szállítási-, honvédelmi-, piackutatási feladatok megoldásában; a szociológiai-, társadalmi összefüggések vizsgálatában; a település-fejlesztésben és a létesítmény-tervezésben. A geoinformatikában összefonódik a több ezer évre visszatekintő térképészet, a pár százéves földtudományok és a pár évtizedes múlttal rendelkező számítástechnika.

Típusai[szerkesztés]

A geoinformációs rendszereket területi kiterjedésük szerint lokális, regionális és globális kategóriákba soroljuk. A rendszerek felhasználása rendkívül sokrétű, a fontosabb felhasználási területek:

Magyarországon a jelenleg működő (csak szakemberek szűk köre számára elérhető) földrajzi adatokat is tartalmazó információs rendszer a TEIR.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Burrough, Peter A., McDonnell, Rachel A.. Principles of Geographical Information Systems (Spatial Information Systems). Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-823366-3 (1998)  Appendix I. Glossary, p. 301.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]