Eugène Laermans

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eugène Laermans
Született1864. október 22.[1][2][3][4][5]
Molenbeek-Saint-Jean
Elhunyt1940. február 22. (75 évesen)[1][6][2][3][5]
Nagy-Brüsszel
Állampolgárságabelga[7]
Foglalkozása
  • festőművész
  • rajzoló
Sírhelyecemetery of Molenbeek-Saint-Jean / Sint-Jans-Molenbeek
A Wikimédia Commons tartalmaz Eugène Laermans témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A gazdasági válság idején kivándorlókat ábrázoló triptichon (1896)

Eugène Laermans (Molenbeek-Saint-Jean, 1864. október 22.Brüsszel, 1940. február 22.) belga festő, rézmetsző és rajzoló. Nagy szociális érzékenységgel fordult témáihoz, műveit expresszionista stílusban alkotta. Látásának megromlása miatt 1924-ben fel kellett hagynia a festészettel. Kora belga művészetének egyik legjelentősebb alakja volt.

Művészi pályafutása kezdetétől munkásokat és parasztokat alkalmazott modellként, velük az akkoriban Brüsszel munkásvárosi külvárosának számító molenbeeki otthona körül találkozott. A munkások küzdelmeit nagy együttérzéssel ábrázolta, stílusa a szocialista realizmus nyugati változatának is tekinthető.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Polgári családban született a Brüsszel melletti iparosodó kisvárosban. Agyhártyagyulladása tizenegy évesen megfosztotta a hallástól és csaknem teljesen a beszédtől: a világ már nem volt elérhető számára, csak a szemén keresztül, ami a festői hivatáshoz vezette.

A Molenbeek-Saint-Jean rajziskolájában kapott alapképzés (1876-1882) után 1887-ben beiratkozott a Brüsszeli Királyi Képzőművészeti Akadémiára[8] ahol Jean-François Portaels volt a tanára.

Művészetére nagy hatással volt Félicien Rops illetve Charles Baudelaire munkássága. Illusztrálta Baudelaire szimbolista verseskötetét, a Romlás virágait. Környezete, a műértőket is beleértve, különcnek tartotta. Elkötelezett művészete ellentétben áll a századfordulós Belle Époque esztétikai elveivel, társadalmi aggodalmait pedig leegyszerűsítőnek, túlzónak minősítették.[9].

A parasztok és a külvárosi szegénység festőjeként Laermans nem kevésbé volt korának embere, aki foglalkozik az irodalommal, szereti a modernitást, figyel az újításokra.[10]. A szegénység ábrázolása a 19. század második felében vált gyakorivá művészeti körökben.

1894-ben debütált a Salons de la Libre Esthétique kiállításán. 1896-ban illusztrálta Georges Eekhoud La Nouvelle Carthage (Az új Karthágó) című művének a kivándorlókról szóló fejezetét, ami a remekművének tartott triptichon megalkotására inspirálta.

1922-ben a Belga Királyi Akadémia tagja lett. Élete során két jelentős retrospektív kiállításon is bemutatták munkásságát: 1899-ben a brüsszeli Maison d'Art-ban és 1924-ben a Giroux galériában. 1924-től látása megromlott, és végleg abba kellett hagynia a festészetet; amit érthető módon tragédiaként élt meg.

1927-ben I. Albert belga királytól bárói címet kapott.

1940-ban utcát neveztek el róla szülővárosában.

1995-ben a brüsszeli Le Botanique kulturális központban nagy kiállításon mutatták be munkáinak egy részét a nagyközönségnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. a b BnF források (francia nyelven)
  3. a b Laermans [Laeremans], Eugène, Eugène Laermans [Laeremans]
  4. Artists of the World Online (német és angol nyelven). K. G. Saur Verlag, 2009
  5. a b The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  6. Brockhaus (német nyelven)
  7. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2020. június 1.)
  8. Larousse. www.larousse.fr.
  9. Op reis met Vlaamse meesters : De meest iconische muur van Vlaanderen, na die van Geraardsbergen. www.vrt.be (2019. június 8.) (Hozzáférés: 2023. június 18.).
  10. Laermans - Brx 1995. www.archivesdunord.com (Hozzáférés: 2023. június 18.).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eugène Laermans című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]