Erdődy-várkastély (Jasztrebarszka)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erdődy-várkastély
Dvorac Erdődy
TelepülésJasztrebarszka
CímJasztrebarszka
Építési adatok
Építés éve15. század
Rekonstrukciók évei1592.
Hasznosítása
Felhasználási területkastély
Alapadatok
Tszf. magasság152 m
Elhelyezkedése
Erdődy-várkastély (Horvátország)
Erdődy-várkastély
Erdődy-várkastély
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 45° 40′ 17″, k. h. 15° 38′ 48″Koordináták: é. sz. 45° 40′ 17″, k. h. 15° 38′ 48″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Erdődy-várkastély témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Erdődy-várkastély egy 15. századi főúri kastélyépület Horvátországban, Jasztrebarszka városában.

Fekvése[szerkesztés]

A város központjában álló Szent Miklós templomtól nyugatra, a Reka-patak hídján átkelve egy nagy park közepén található.

Története[szerkesztés]

Az Erdődy várkastély a város legrégibb műemléke. Elődjét, Jasztrebarszka várát a török ellen 1483 és 1489 között építtette Geréb Mátyás horvát bán. 1519 és 1922 között az Erdődy család tulajdona volt. Hosszú története során többször is átépítették és bővítették. A legjelentősebb átépítés 1592-ben történt, Erdődy Tamás horvát bán nevéhez fűződik. Ekkor alakult ki a mai négyszögletes várkastély két zömök kerek saroktornyával.

Mai állapota[szerkesztés]

A várkastély a Reka-patak mellett, egy kisebb kiemelkedésen fekszik. Az északi oldal sarkain egy-egy nagyméretű saroktorony található. A bejárata keleten van, a kapu fölött az Erdődyek címerével. A kapu tükrében máig fennmaradtak az egykori felvonóhíd láncát tartó csigák nyílásai. A kapun belépve, egy mély kapuudvarba juthatunk, melynek két oldaláról egy-egy lépcsősor vezet fel az emeleten körbefutó, árkádsoros, boltozott galériára, ahonnan az egykori lakóhelyiségek nyíltak. Az egyébként növényzettel dúsan benőtt udvar közepén, egy szépen faragott kávájú kút található. A kastély épületének helyiségei meglehetősen romos állapotban vannak, helyenként beszakadt síkfödémekkel. A földszinti és a torony helyiségei boltozottak. A várkastély belső udvarát különleges akusztikájú, barokk oszlopokkal tagolt árkádos csarnok határolja. Az építtető Erdődy Tamást megörökítő emléktábla a bejárattól balra látható. Néhány, a kastélyból származó tárgy és bútor a városi múzeumban van kiállítva. A várkastélyt tíz hektáros szép angolpark övezi, mely a helyiek kedvelt sétálóhelye.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]