Emberség Erejével Alapítvány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emberség Erejével Alapítvány
Alapítva2006
Tevékenységemberi jogi nevelés, civil fejlesztés, játékfejlesztés
SzékhelyPécs
Az Emberség Erejével Alapítvány weboldala

Az emberség erejével CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány (röviden: Emberség Erejével Alapítvány) egy emberi jogi neveléssel, civil közösségek fejlesztésével foglalkozó magyarországi civil szervezet.

Küldetése[szerkesztés]

Az Emberség Erejével Alapítvány az emberi jogok egyetemes nyilatkozata, az Emberi Jogok Európai Egyezménye és az Európai Unió Alapjogi Chartája alapelvei szerint végzi a munkáját. Küldetése, hogy szerepet vállaljon egy mindenki számára élhető, demokratikus társadalom létrejöttében. Emberi jogi szervezetként oktatási programokkal és civil szervezetek támogatásával foglalkoznak. A szervezet fő célja a társadalmi befogadás erősítése, az elnyomott, hátrányosan megkülönböztetett csoportok támogatása többek között többségi társadalom érzékenyítése által. Fontos értékei a nyitottság, közösség, cselekvés, autonómia és az emberség.

Története[szerkesztés]

Az Emberség Erejével Alapítványt 2006-ban alapította egy pécsi orvos házaspár és több elkötelezett, Pécsen tanuló egyetemista fiatal azzal a céllal, hogy szervezett keretek között népszerűsítsék az emberi jogok és a szolidaritás eszméit. Első emberi jogi nevelési programjait, pécsi általános és középiskolákkal együttműködve az alapítvány 2007-ben indította.[1]

Az alapítvány 2010-ben kezdte támogatni a hátrányos helyzetű gyerekeket Pécs keleti, szegregálódó városrészében, Gyárvároson. A kezdeti iskola utáni szabadidős programokból, előbb a Menedék Ifjúsági Klub jött létre, majd 2013 tavaszán az Élmény Tár Tanoda. Az Élmény Tár 2020 őszétől önálló szervezeti formában folytatja esélyteremtő tevékenységét. A dél-dunántúli régió civil közösségeit támogató Erősödő Civil Közösségek programot 2017-ben hirdették meg. A támogatási program keretében 2020-ig évente 100 millió forintos nagyságrendű összegre pályázhatnak szervezetek és informális csoportok, Baranya, Somogy és Tolna megyében megvalósuló programokkal.

Emberi jogi nevelés[szerkesztés]

Az Emberség Erejével Alapítvány 2007-ben indította el emberi jogi és demokratikus állampolgárságra nevelési programjait Pécsen és környékén. A módszertanban a hagyományos formák mellett helyet kapnak az alternatív lehetőségek, a digitális eszközök és a gamifikáció is. Olyan témákkal foglalkoznak, mint az esélyegyenlőség, a demokrácia, az aktív állampolgárság, a társadalmi felelősségvállalás, a szolidaritás, emellett olyan akut jelenségek tanórai feldolgozását is segítik, mint rasszizmus, iskolai erőszak, bullying, idegengyűlölet, álhírek. A programok a hatályos Nemzeti Alaptanterv ajánlása alapján készülnek.

DEMO közéleti szimulátor[szerkesztés]

A DEMO közéleti szimulátor egy kooperatív stratégiai társasjáték. A játék során a játékosok sokféle társadalmi problémával kerülnek szembe, célja a szociális és állampolgári kompetencia fejlesztése. A játékosoknak közösségként kell működni, összedolgozni a társakkal és erőforrásokkal gazdálkodni. A társasjáték 2019-ben Invitel InnoMax-díjat kapott, a díj támogatásával otthon is kinyomtatható társasjátéktábla, a kártyákat, leírásokat, játékfolyamatot rögzítő applikáció készült.

Dignity World[szerkesztés]

A Dignity World egy emberi jogokkal kapcsolatos honlap, ahol a különböző korosztályok számítógépes játékokon keresztül ismerkedhetnek meg a modern világ kihívásaival, az alapvető emberi jogokkal és a különböző társadalmakat érintő problémákkal.

A különböző témák szerint kategóriákba rendezett játékok között ügyességi, akció, stratégiai, szerepjáték, kvíz található. Egyes játékok szórakoztatóak, több az oktatást és a nevelést helyezi középpontba. S vannak kifejezetten frusztráló játékok is, mivel rendkívül hasonlítanak a valóságra: lehetetlen a hagyományos keretek között győzedelmeskedni, a játékmenet súlyos erkölcsi és morális döntések elé állíthatja a játékosokat.

Az Erasmus+ program keretében megvalósuló fejlesztésben a magyar résztvevők mellett észt, horvát, olasz és spanyol civilek vesznek részt. Az Attiva-Mente olaszországi szervezete a migráció és menekültek, a spanyolországi Asociación Cazalla Intercultural a genderkérdést, az Agencija Lokalne Demokracije Osijek Eszékről az aktív társadalom, míg az észt Seiklejate Vennaskond a rasszizmus és előítéletek megelőzésének kérdéskörét helyezi a középpontba.

egyMÁStan[szerkesztés]

Az alapítvány a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával valósított meg 8 hosszú távú emberi jogi nevelési folyamatot, különböző tantárgyak (erkölcstan, történelem, földrajz) keretében. A tematikákat és óravázlatokat összefoglaló segédanyag az „egyMÁStan” címe kapta. A nem-formális tanulási folyamatokat úgy alakították ki, hogy az iskolában is megvalósíthatók legyenek.

Erősödő Civil Közösségek[szerkesztés]

Az Emberség Erejével Alapítvány a Nyílt Társadalom Alapítványokkal együttműködésben, a Regionális Közösségi Központok Program keretében támogatási programot hirdet meg a dél-dunántúli régióban Baranya, Somogy és Tolna megye civil szerveződések, közösségek számára, mintegy 100 millió forintos keretösszeggel. Az Emberség Erejével Alapítvány a közösség, a nyitottság, a cselekvés, az autonómia és az emberi méltóság szellemében tette közzé az Erősödő Civil Közösségek pályázatot.

A program célja a közösségek, civil szervezetek autonómiájának szélesítése, valamint helyi  társadalmi problémák enyhítése. Cél az emberek és szerveződések közötti bizalom, kapcsolat és együttműködés erősítése, elsősorban a következő területek fejlesztésével:

  • Érdekvédelem – az adott társadalmi csoport közösségi érdekeinek képviselete, a civil szervezetek érdekvédelmi funkciójának erősítése
  • Állampolgári öntudat, demokrácia – az általános közéleti passzivitás csökkentése, az aktivitásra való motiválással, új, helyi kezdeményezések létrejöttével
  • Részvétel – az emberek bevonása, a civil szerveződések tagságának, önkéntesi és támogatói körének bővítése
  • Nyilvánosság – a helyi és tágabb közösségek megszólítása, a civil kezdeményezések láthatóságának növelése, médiában való megjelenésük rendszeressé válása, a szervezetek saját kommunikációs felületeinek aktívabb, tudatosabb használata
  • Függetlenség – a civil szervezetek központi költségvetésen keresztüli, pályázati rendszerektől való kiszolgáltatottságának mérséklése
  • Együttműködés – civil közösségek, szakmai csoportok közötti hálózatok, partnerségek, szakmai platformok létrehozása, erősítése
  • Támogató környezet, bázisépítés – a civil kezdeményezések támogatottságának növelése, civil tevékenység megbecsültségének emelése

ECK I. ciklus 2018[szerkesztés]

A támogatott pályázatok közül 37 Baranya, 11 Tolna, és 12 Somogy megyében valósult meg. A támogatást kapott pályázók között 47 bejegyzett civil szervezet, 13 pedig informális közösség volt.

ECK II. ciklus 2019[szerkesztés]

A támogatott pályázatok közül 36 Baranya, 13 Tolna, és 11 Somogy megyében valósult meg, 4 pedig több megyét átfogó, régiós projekt a Dél-Dunántúlon. A támogatást kapott pályázók között 50 bejegyzett civil szervezet és 14 informális közösség van. Az ECK I. ciklus támogatottjai közül 26 közösségi tevékenység vett részt az ECK programban.

ECK III. ciklus 2020[szerkesztés]

Az Erősödő Civil Közösségek III. ciklusa 2020 végén zárul.

Krízispályázat[szerkesztés]

Az Emberség Erejével Alapítvány a Regionális Közösségi Központok Program keretein belül, a 2020 márciusában kialakult krízishelyzetre reagálva pályázatot ír ki a Dél-dunántúli régió megyéiben (Baranya, Somogy és Tolna) működő civil közösségek segítésére.

A pályázat célja, hogy támogassa azokat a civil szervezeteket, informális csoportokat, amelyek segítséget kívánnak nyújtani a környezetükben a koronavírus terjedésének megelőzésével, a fertőzés kockázatának csökkentésével, a járványügyi vészhelyzetből adódó szociális, társadalmi, oktatási problémák kezelésével kapcsolatos programokkal. A pályázók az elnyert támogatást kizárólag a járványügyi vészhelyzettel összefüggő konkrét, helyi problémák közösségi összefogással megvalósuló kezelésére fordíthatták. A Krízispályázat keretében 11 civil közösség kapott támogatást.

Emberség-díj[szerkesztés]

A civil kurázsit ünneplő, a helyi közösségek érdekében tevékenykedő civil csoportok és magánszemélyek bátor, elkötelezett munkáját elismerő regionális díjat 2020 márciusában ítélte oda az Emberség Erejével Alapítvány.

A díjra bárki jelölhet a dél-dunántúli régióból, tehát Baranya, Tolna és Somogy megyéből olyan magánszemélyt vagy civil szervezetet, akiről úgy gondolja, a közösségért tett példaértékű munkája elismerésre érdemes. Olyan embereket és szervezeteket díjaznak, akiknek fontosak az Emberség Erejével Alapítvány értékei, tehát munkájukat a közösség, a nyitottság, a cselekvés, az autonómia, az állampolgári öntudat és az emberi méltóság szellemében végzik.

Az Emberség-díj 2020 nyertesei[szerkesztés]

A díj története[szerkesztés]

Az Erősödő Civil Közösségek program indulásakor Pécs MJV önkormányzata Páva Zsolt polgármester előterjesztésére az alapítványt támadó nyilatkozatot[2] fogadott el 2017 decemberében.[3] Az alapítvány elfogadhatatlannak nevezte a közgyűlés határozatát, amely szerintük valótlanságra és álhírekre épül, megkísérli a pécsiek manipulálását, és rosszindulatú támadás a pécsi civil közösségek ellen.[4]

Ma Magyarországon jelenség, hogy politikai erők következmények nélkül fogalmaznak meg hazugságokat civil szervezetekkel szemben, de ezt a gyakorlatot egy társadalmi szervezetnek sem szabad szó nélkül tűrnie.”

– Közlemény, 2019. május 22.[5]

Az Emberség Erejével Alapítvány a Társaság a Szabadságjogokért segítségével beperelte az önkormányzatot. A Pécsi Ítélőtábla május végén elmarasztalta másodfokon Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatát, mint elsőrendű alperest az Emberség Erejével Alapítvány személyiségi jogainak megsértésében. A bíróság az önkormányzatot 250.000 Ft sérelemdíj megfizetésére, illetve hivatalos közlemény kiadására kötelezte.

Mivel a másodfokú bíróság csak egy alperest marasztalt el, az alapítvány 2019 szeptemberében felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához. A Kúriát arra kérték, helyezze hatályon kívül a jogerős ítéletet, s állapítsa meg a pécsi önkormányzat mellett a többi alperes, Páva Zsolt és Hoppál Péter teljes fokú felelősségét, bírói döntés tiltsa el őket a további jogsértéstől, majd kötelezze őket az alpereseket a jogsértő nyilatkozathoz hasonló terjedelmű és nyilvánosságú bocsánat kérésére, illetve sérelemdíj megfizetésére.

A 2019-es választások utáni új pécsi önkormányzat 2019. november 15-én visszavonta a szóban forgó nyilatkozatot.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Történetünk. emberseg.hu. (Hozzáférés: 2024. február 21.)
  2. Pécs - eÜgyintézes. gov.pecs.hu. (Hozzáférés: 2020. szeptember 18.)
  3. Megosztom, közgyűlés 2017 12 14 11:30: Páva Zsolt: új pályára állítjuk Pécs gazdaságát (magyar nyelven). BAMA. [2018. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 18.)
  4. Megnyerte a pert az Emberség Erejével Alapítvány a pécsi önkormányzattal szemben (magyar nyelven). 24.hu, 2019. május 22. (Hozzáférés: 2020. szeptember 18.)
  5. Pert nyertünk – közlemény (hu-HU nyelven). Emberség Erejével, 2019. május 22. (Hozzáférés: 2020. szeptember 18.)
  6. Dóra, Csatári Flóra: Visszavonták Pécsen a civilek kiutálására biztató határozatot (magyar nyelven). index.hu, 2019. november 15. (Hozzáférés: 2020. szeptember 18.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]