Edward Lorenz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Edward Norton Lorenz (West Haven, Connecticut, 1917. május 23. - Massachusetts, 2008. április 16.) matematikus, meteorológus, a káoszelmélet egyik megalkotója.

A különös attraktorok felfedezője és ő alkotta meg a pillangóhatás kifejezést.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Egyesült Államokban született. Matematikát tanult New Hamphshire-ben a Dartmouth-i, Egyetemen valamint Massachusetts-ben a Harvard Egyetemen.

A második világháború során meteorológusként szolgált az Egyesült Államok légierejénél.

A háború után meteorológiát tanult. A Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) diplomázott, ahol később évekig professzorként működött. 1987-től haláláig az MIT emeritus professzora volt.

Tevékenységéért számos díjat kapott, így többek közt:

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lorenz felépítette az atmoszféra légmozgásainak matematikai modellét.

Ahogy tanulmányozta az időjárásrendszert észrevette, hogy az nem mindig az elvárásoknak megfelelően változik. A kezdeti feltételek pár perces megváltoztatásai a kezdetleges számítógépes időjárásmodelljében (1960), hatalmas eltéréseket eredményeznének az időjárásban. A bonyolult rendszerek érzékenysége a kezdeti feltételekre pillangóhatás néven vált közismertté.

Lorenz fel kívánta tárni ennek matematikai alapjait, következtetéseit a Determinisztikus nemperiodikus folyam (Deterministic Nonperiodic Flow) c. tanulmányában hozta nyilvánosságra, mely egy viszonylag egyszerű egyenletrendszerből kiindulva végtelen bonyolult rendszerbe torkollott, ez a Lorenz-attraktor.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]