Edward Lorenz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edward Lorenz
Született
1917. május 23.
West Hartford
Elhunyt
2008. április 16. (90 évesen)
Cambridge
Foglalkozása matematikus
Iskolái Dartmouth College
Harvard Egyetem
Massachusetts Institute of Technology

Edward Norton Lorenz (West Haven, Connecticut, 1917. május 23. - Massachusetts, 2008. április 16.) matematikus, meteorológus, a káoszelmélet egyik megalkotója.

A különös attraktorok felfedezője és ő alkotta meg a pillangóhatás kifejezést.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Egyesült Államokban született. Matematikát tanult New Hamphshire-ben a Dartmouth-i, Egyetemen valamint Massachusetts-ben a Harvard Egyetemen.

A második világháború során meteorológusként szolgált az Egyesült Államok légierejénél.

A háború után meteorológiát tanult. A Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) diplomázott, ahol később évekig professzorként működött. 1987-től haláláig az MIT emeritus professzora volt.

Tevékenységéért számos díjat kapott, így többek közt:

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lorenz felépítette az atmoszféra légmozgásainak matematikai modellét.

Ahogy tanulmányozta az időjárásrendszert észrevette, hogy az nem mindig az elvárásoknak megfelelően változik. A kezdeti feltételek pár perces megváltoztatásai a kezdetleges számítógépes időjárásmodelljében (1960), hatalmas eltéréseket eredményeznének az időjárásban. A bonyolult rendszerek érzékenysége a kezdeti feltételekre pillangóhatás néven vált közismertté.

Lorenz fel kívánta tárni ennek matematikai alapjait, következtetéseit a Determinisztikus nemperiodikus folyam (Deterministic Nonperiodic Flow) c. tanulmányában hozta nyilvánosságra, mely egy viszonylag egyszerű egyenletrendszerből kiindulva végtelen bonyolult rendszerbe torkollott, ez a Lorenz-attraktor.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]