Dunaparti randevú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dunaparti randevú
1936-os magyar film

„Kérem, kérem, nem látja, hogy ketten vagyunk?”
„Kérem, kérem, nem látja, hogy ketten vagyunk?”
RendezőSzékely István
ProducerGál Ernő
AlapműFodor Sándor műve
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróNóti Károly
FőszerepbenPerczel Zita
Ráday Imre
Csortos Gyula
ZeneHajdú Imre
OperatőrKurzmayer Károly
VágóFeld György
HangmérnökPulvári Károly
DíszlettervezőPán József
Gyártás
GyártóPhőbus Film
Magyar Film Iroda
Hunvideo Co
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő65 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Magyar Film Iroda
BemutatóMagyarország 1936. december 23.
Eredeti magyar adóMTV1, m1
MTV2, m2
Duna TV
Filmmúzeum
Duna World
Korhatár12 III. kategória (NFT/24568/2017)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Dunaparti randevú 1936-ban bemutatott fekete-fehér, magyar romantikus vígjáték Perczel Zita, Ráday Imre és Csortos Gyula főszereplésével.

Cselekmény[szerkesztés]

Tamássy Erzsi szerelmes a fiatal íróba, Bodó Istvánba, de csak titokban tudnak találkozni, ugyanis Erzsi apja, Tamássy Sándor, a gazdag üzletember ellenzi a kapcsolatukat. Ő inkább egy tehetséges üzletemberhez adná leányát, mint egy íróhoz. Tamássy megbízásából egyik alkalmazottja titokban követi Erzsi minden lépését, és nyomozást folytat Bodó anyagi háttere után.

A fiatalok továbbra is találkoznak, így Tamássy úr kénytelen egyezséget kötni lányával: ha Bodó legújabb regénye, a Dunaparti randevú siker lesz, akkor hozzá mehet, de ha nem, akkor ahhoz megy feleségül, akit ő választ ki neki.

Erzsi beleegyezik, de apjának valójában más terve van. Elmegy a könyvkiadóhoz és egy nagyobb összeget ad az igazgatónak, cserébe a könyv kinyomtatott példányainak a kiadó pincéjében kell porosodnia. Így, habár kitűnően indul a könyv, mégsem adnak el belőle annyit, amennyit lehetne.

Bodó tudomást szerez Tamássy úr mesterkedéséről, és ő is cselhez folyamodik. Feladat egy hirdetést Szalaival, a könyvügynökével, akinek a siker szintén érdeke. Ebben a hirdetésben egy gazdag földbirtokos feleséget keres, de csak olyan hölgyek jöhetnek számításba, akik lelkileg hasonlítanak Bodó István Dunaparti randevújában leírt Szabó Évához.

A könyv ezután „kiugrik” és 18 000 példányban kel el, de mielőtt Bodó közölni tudná a jó hírt Erzsivel, a lányt apja elküldte Nádasdra a rokonukhoz. Bodó erről az inastól szerez tudomást és ő is odamegy. Nemsokára megérkezik Erzsi jövendőbelije, Dr. Demeter, a tehetséges ifjú üzletember, de Bodónak sikerül távozásra bírnia őt. Ezek után Erzsi nagynénje őt hiszi a gyapjúfonó fiának, vagyis összekeveri őt Dr. Demeterrel.

Bodó elhívja barátját, Szalait és Erzsi apja is megérezik. Tamássy úr Szalaitól megtudja, hogyan ugrott ki a könyv, és ő ezért a kiváló üzleti fogásért bele is egyezne a fiatalok házasságába, de Erzsi nem tud belenyugodni, hogy Bodó egy ilyen alávaló trükkel bírta rá nők ezreit a könyv megvételére, így Pesten inkább Dr. Demeterrel randevúzgat. Végül apja egyik alkalmazottjától, Belláktól megtudja, hogy Bodó csak azért kényszerült ilyen cselt bevetni, mert apja visszatartatta a könyvet, ami amúgy is siker lett volna.

Így semmi sem áll a fiatalok boldogságának útjában, mivel Tamássy úrnak sikerült egy olyan tehetséges üzletembert találnia Bodó személyében, akihez szívesen hozzáadja a lányát.

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Dunaparti randevú. Jupiter Film Kft.[1]

További információk[szerkesztés]