Dukai Takách–Bárdossy-kúria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dukai Takách–Bárdossy-kúria
Ország Magyarország
TelepülésMesteri
Épültismeretlen
ÉpíttetőDukai Takách család
CsaládDukai Takách család
bárdosi Bárdossy család
Állapotajó állapotban

Jelenlegi funkciópolgármesteri hivatal
Tulajdoni helyzetönkormányzati tulajdonban
TulajdonosMesteri Község Önkormányzata
FenntartóMesteri Község Önkormányzata
Látogathatókorlátozottan
Cím9551 Mesteri, Kossuth Lajos utca 49.
Elhelyezkedése
Dukai Takách–Bárdossy-kúria (Vas vármegye)
Dukai Takách–Bárdossy-kúria
Dukai Takách–Bárdossy-kúria
Pozíció Vas vármegye térképén
é. sz. 47° 13′ 17″, k. h. 17° 05′ 22″Koordináták: é. sz. 47° 13′ 17″, k. h. 17° 05′ 22″

A Dukai Takách–Bárdossy-kúria egykori köznemesi kúria a Vas vármegyei Mesterihez tartozó Alsómesteriben. Jelenleg a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő üzemel a falai között.

Története[szerkesztés]

A kúriát a Dukai Takách család építette. Az építés időpontja ismeretlen, a későbbi átalakítások során az eredeti stílusjegyek eltűntek, így ezekből sem lehet következtetni az építés idejére. A család 1638-ban kapott nemesi címet III. Ferdinánd királytól. Az biztos, hogy a kúria a XIX. század közepén Dukai Takách Imre tulajdonában volt. Neki egyetlen leánya született, Dukai Takách Gizella, aki 1800-ban feleségül ment bárdosi Bárdossy Imréhez. A Dukai Takách család további ismert tagjai Dukai Takách Judit költőnő és unokatestvére, Dukai Takách Zsuzsanna, Berzsenyi Dániel felesége.

A Bárdossy család régi Vas vármegyei nemesi család. Egy 1368-as oklevél már bárdosi birtokos nemesi családként említi őket. A család később több ágra szakadt, köztük katolikus incédi és az evangélikus csöngei ágra. A család incédi ága komoly politikai befolyással rendelkezett. A mesteri kúria azonban a csöngei ágból származó Bárdossy Imre birtoka lett. Tőle, fia, Bárdossy Zoltán örökölte a birtokot, aki jelentősen átépítette és bővítette a kúriát. Tőle sajátították ki 1945-ben. Feleségétől hertelendi Hertelendy Laurától három gyermeke született: Laura, Gizella és Pál. Bárdossy Pál katonatiszt, a Magyar Királyi Testőrség tagja volt és 1943-ban vette feleségül kölcsei Kende Klárát, ismertebb nevén Claire Kenneth írónőt. A Bárdossy család sírkápolnája és kriptája ma is az alsómesteri evangélikus temetőben található.

1945 után a helyezték el itt a községházát, amelyet később teljesen átépítettek. Jelenleg a polgármesteri hivatalnak és az orvosi rendelőnek ad otthont, de egy ideig működött itt kultúrház és mozi is.

A kúria 2,2 hektáros parkját, sédeni gróf Ambrózy-Migazzi István - a jeli és a malonyai arborétum létrehozója- tervezte. Eredetileg 123 fafajtát, főként fenyőket telepítettek ide. Napjainkban a tengerparti jegenyefenyő, a kaukázusi jegenyefenyő, a lucfenyő, a juhar és az amerikai vasfa az értékesebb fajok.

Felépítése[szerkesztés]

Szabadon álló, földszintes, megközelítően F-alaprajzú épület. Az utcai főhomlokzat maradt meg közel eredeti formában, közepén trapézoromzatos rizalittal. A jobb oldali homlokzat középrizalitja felett új erkélyt alakítottak ki. Az épület alatt pince húzódik.

Források[szerkesztés]

  • Virág Zsolt: Magyar kastélylexikon 5. - Vas megye kastélyai és kúriái (Fo-Rom Invest, Budapest, 2004, ISBN 9632142802)