Duhlata-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Duhlata-barlang
Hossz18200 m
Mélység53 m
Ország Bulgária
TelepülésBosznek
Földrajzi tájVitosa
Típuskarsztbarlang
Elhelyezkedése
Duhlata-barlang (Bulgária)
Duhlata-barlang
Duhlata-barlang
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 42° 29′ 45″, k. h. 23° 11′ 45″Koordináták: é. sz. 42° 29′ 45″, k. h. 23° 11′ 45″
A Wikimédia Commons tartalmaz Duhlata-barlang témájú médiaállományokat.

A Duhlata-barlang (bolgárul: Духлата) vagy másik nevén Boszneki-barlang (bolgárul: Боснешката пещера) Bulgária leghosszabb barlangja. A Duhlata-barlang a Vitosa-hegységben található, Bosznek község területén, a Sztruma-folyó jobboldali partján. Neve a szélfúvásra utal. A Duhlata-barlang jelenleg ismert hossza 18200 méter, mélysége 53 méter. Szerkezete bonyolult, 6 emeletre osztható labirintus. Valószínűleg a Sztruma-folyó föld alatti ágai hozták létre a barlang járatrendszerét. Formakincse változatos, rengeteg folyosó, csarnokszerű terem, tó, vízesés található benne. Hét barlangi patak folyik a járatokban. A Duhlata-barlang jól ismert, részletesen feltérképezett képződmény, Bulgária természetvédelmi értéke, csak szakképzett barlangászok látogathatják, a Vitosa Nemzeti Park Igazgatóságától kapott engedély birtokában. A barlangban 6 denevérfajt tartanak számon.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Duhlata című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Духлата című bolgár Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.