Culdaff

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Culdaff (Cúil Dabhcha)
A cloncai nagykereszt keleti és nyugati oldala
A cloncai nagykereszt keleti és nyugati oldala
Közigazgatás
Ország Írország
TartományUlster
MegyeDonegal megye
Népesség
Teljes népesség500 fő (2001) +/-
Földrajzi adatok
IdőzónaGMT (UTC+0)
GMTS (UTC+1)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 55° 17′ 14″, ny. h. 7° 10′ 03″Koordináták: é. sz. 55° 17′ 14″, ny. h. 7° 10′ 03″
A Wikimédia Commons tartalmaz Culdaff témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Bocan-kőkör

Culdaff (írül Cúil Dabhcha) falu az Ír Köztársaság Donegal megyéjében, Ulster tartományban. A település az Inishowen-félsziget északi peremén, az Atlanti-óceán partjától 2 kilométerre fekszik. Lakossága 2001-ben 500 fő volt. A közeli tengerparti rész kedvelt fürdőhely, ezenkívül előszeretettel keresik fel a horgászat és a szörfözés szerelmesei. Maga a falu csendes kistelepülés, de környékén számos középkori történeti emlék található.

A cloncai épületegyüttes egy korábbi, Szent Buadán által alapított monostor alapjaira épített, 17. századi templomromot, valamint egy kelta nagykereszt maradványait foglalja magában. Figyelemreméltó a templombejárat díszes faragású szemoldökköve, és egy skót nemesnek, Magnus MacOrristinnek az épület belsejében található sírja, amelynek fedőköve egy egymást keresztező kardot és hurlingütőt ábrázol. A közeli, geometrikus mintákkal díszített nagykereszt keleti oldalán a csodálatos kenyérszaporítás bibliai jelenete, a nyugatin pedig Remete Szent Pál és Remete Szent Antal ábrázolása látható.

A Bocan-kőkör egy mintegy 3 ezeréves kőkörből fennmaradt harminc állókő együttese.

A carrowmore-i nagykeresztek a hasonló írországi történeti emlékekhez képest kevésbé szemet gyönyörködtetőek, de szokatlan formájuk érdemes a figyelemre. A zömökebb keleti nagykereszten halványan Krisztus és egy angyal ábrázolása vehető ki, míg a nyugati, sudaras kereszt oldalsó szárai lényegesen rövidebbek a megszokottnál.

Források[szerkesztés]

  • Peter Harbison, Guide to National and Historic Monuments of Ireland, Dublin, Gill & Macmillan, 1992, 96–97., ISBN 0-7171-3239-0
  • Lou Callan et al., Ireland, London, Lonely Planet, 20025th ed., 599–600., ISBN 1-86450-379-3