Crescenzago

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Crescenzago
Martesanai villa
Martesanai villa
Közigazgatás
TelepülésMilánó
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Crescenzago (Milánó)
Crescenzago
Crescenzago
Pozíció Milánó térképén
é. sz. 45° 30′ 34″, k. h. 9° 14′ 51″Koordináták: é. sz. 45° 30′ 34″, k. h. 9° 14′ 51″
A Wikimédia Commons tartalmaz Crescenzago témájú médiaállományokat.

Crescenzago (lombard dialektusban Carsenzagh vagy Crescenzagh) az észak-olasz Milánó II. kerülete, amely a metropolisz északkeleti szélén fekszik.

Története[szerkesztés]

A hely római eredetű: az akkori Crescentii ager („Crescentius mezeje”) a Mediolanumból Argentiolába vezető úton, a mai 11-es állami úton feküdt.

A középkorban az új Martesana hajózható csatornának köszönhetően a város a Vörös Szűz Mária-templom körül nagyobb faluvá fejlődött. A 18. századtól néhány gazdag milánói család villát építtetett a Martesana-csatornára, és Crescenzago, akárcsak az egész martesanai riviéra, a nagyváros lakóinak kedvelt üdülési célpontja lett.

1808-ban napóleoni rendelettel Crescenzago városát sok más külvárossal együtt Milánóhoz csatolták. Az osztrák uralom visszaállításával Crescenzago község 1816-ban ismét függetlenné vált.

Az Olasz Királyság megalakulása óta Milánó számos külvárosa növekedésnek indult: Crescenzagónak 1861-ben csak 1699, 1901-ben 2881, 1921-ben pedig 7125 lakosa volt. Ezért 1923-ban az újonnan megválasztott fasiszta kormány úgy döntött, hogy megalapítja az úgynevezett Grande Milanót (Nagy Milánó), amely az 1912-es számú királyi rendelettel szeptember 2-án lépett hatályba.[1] Azóta Crescenzago Milánóhoz tartozik.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Crescenzago című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]