Cornelia Africana Major

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cornelia Africana Major
Születetti. e. 201
ókori Róma
Elhunytnem ismert
nem ismert
Állampolgárságarómai
HázastársaPublius Cornelius Scipio Nasica Corculum[1][2]
GyermekeiPublius Cornelius Scipio Nasica Serapio
SzüleiAemilia Tertia
Publius Cornelius Scipio Africanus
SablonWikidataSegítség

Cornelia Africana Major (i. e. 201 – halálának időpontja ismeretlen) Aemilia Tertia és Publius Cornelius Scipio Africanus az egyik legjelentősebb köztársaságkori római politikus és hadvezér, a patricius származású Cornelia gens tagjának elsőszülött lánya volt.

Három testvére volt: Publius Cornelius Scipio Africanus történetíró, augur (pap) lett. Lucius Cornelius Scipio Africanus i. e. 174-ben praetor lett, de hamarosan kizárták a szenátusból. Lánytestvérét, Cornelia Africana Minort (i. e. 192-i. e. 121) az erényes római nő tökéletes megtestesítőjeként emlegették.

Férje – és másodunokatestvére – Publius Cornelius Scipio Nasica Corculum volt. Egy gyermekük született, a később kegyetlenkedéseiről hírhedtté vált Publius Cornelius Scipio Nasica Serapio.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 10.)
  2. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 10.)
  3. Smith William (szerk.): Dictionary of greek and roman biography and mythology. Vol. III. London. (hely nélkül): John Murray. 748. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cornèlia Escipiona Major című katalán Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.