Corey Yuen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Corey Yuen
SzületettJin Kang-ming
1951
Hongkong
Állampolgárságakínai
Nemzetiségekínai
Foglalkozásarendező, harcművészet-koreográfus, színész, producer
KitüntetéseiGolden Horse Awards
Legjobb akciórendezés (Thunderbolt, 1995)
Legjobb koreográfia (Fong Sai-yuk, 1993)
Hong Kong Film Awards
Legjobb koreográfia (Fong Sai-yuk, 1993)

SablonWikidataSegítség

Corey Yuen Kwai (Hongkong, 1951) kínai színész, rendező, harcművészeti és akciókoreográfus, producer. Csaknem harminc filmet rendezett és hetvennél is több filmben volt felelős az akciókoreográfiáért.

Pályafutása[szerkesztés]

Yuen Jackie Chan, Sammo Hung és Yuen Biao mellett tanult a pekingi operaiskolában és tagja volt az iskola legjobb diákjaiból álló, Hét Kis Szerencse nevű előadócsoportnak, majd akárcsak Chan és társai, kaszkadőrként és színészként kereste a kenyerét.

Rendezőként a Ninja in the Dragon's Den című filmmel debütált 1985-ben. Miután Jet Livel közösen megalapították az Eastern Productions nevű produkciós céget, Yuen számos filmet készített Linek, köztük a Li egyik legjobb filmjének tartott Fong Sai-yuk című alkotást, melyért elnyerte a Hong Kong Film Awards legjobb koreográfiáért járó díját.

1998-ban Yuen Hollywoodban is megvetette a lábát, a Halálos fegyver 4. harcjeleneteit koreografálta, majd Jet Li hollywoodi filmjeinek akciókoreográfusa lett (A sárkány csókja, Az egyetlen, Öld meg Rómeót!). 2002-ben A szállító című Jason Statham-filmet rendezte.

Filmográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]