Civitas Fortissima Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Civitas Fortissima Múzeum
A múzeum adatai
ElhelyezkedésBalassagyarmat
Magyarország
CímSzéchenyi utca 13.
Alapítva2014. január 29.
Megnyílt2015. január 29.
Elhelyezkedése
Civitas Fortissima Múzeum (Balassagyarmat)
Civitas Fortissima Múzeum
Civitas Fortissima Múzeum
Pozíció Balassagyarmat térképén
é. sz. 48° 04′ 24″, k. h. 19° 17′ 14″Koordináták: é. sz. 48° 04′ 24″, k. h. 19° 17′ 14″
Térkép
A Civitas Fortissima Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Civitas Fortissima Múzeum témájú médiaállományokat.

A balassagyarmati Civitas Fortissima Múzeum a város egyik múzeuma, ami fő profilként az 1919-es balassagyarmati felkelést mutatja be.

Története[szerkesztés]

A Civitas Fortissima Múzeumot Matúz Gábor hozta létre. A megvalósítás feltételeinek megteremtéséhez több balassagyarmati magánszemély is csatlakozott. Az intézményt Navracsics Tibordr. Navracsics Tibor]] miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter adta át ünnepélyes keretek között 2011. január 28-án, a csehkiverés 92. évfordulójának előestéjén (a Múzeum első kiállítása a helyi Madách Filmszínház külön erre a célra felújított részében nyílt meg).

2015-ben – több oldalú megállapodás eredményeképpen – a Múzeum átköltözött az Ady Endre út és Széchenyi utca sarkán található Huszár-villába, amely egyik korábbi lakójáról nyerte közkeletű elnevezését (a „csehkiverésben” városparancsnoki teendőket ellátó Huszár Aladár lakott itt néhány évig). A villát az Ipoly Erdő Zrt. vásárolta meg és újította fel, majd egy részét a Múzeum rendelkezésére bocsátotta, amit azóta a balassagyarmati önkormányzat működtet.

Források[szerkesztés]

A Civitas Fortissima Kiállítóhely a Madách Filmszínházban 2015-ig