Civil Közoktatási Platform

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Civil Közoktatási Platform

Alapítva2016
A Civil Közoktatási Platform weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Civil Közoktatási Platform témájú médiaállományokat.

A Civil Közoktatási Platform (CKP) egy oktatáspolitikai civil szervezet, saját meghatározása szerint a magyarországi közoktatással foglalkozó civil szervezetek, szerveződések együttműködési fóruma.[1]

A szervezet 2016-ban, 45 tagszervezettel alakult, a tagszervezetek száma 2018-ra 60-ra nőtt.[2][3]

Szakpolitikai álláspontja[szerkesztés]

Alapértékek[szerkesztés]

A szervezet álláspontja a 2016. május 26-án kiadott, a tagszervezeti státusz feltételéül is szolgáló, az alapértékekről szóló nyilatkozatából ismerhető meg. A szakpolitikai alapértékeiket hat csoportba sorolják:[4]

  • Személyközpontúság, gyermek- és diákközpontúság a tanításban és a tanulásban.
  • Méltányosság, diszkriminációmentesség, esélyteremtés.
  • A tanulói kompetenciák fejlődésének támogatása, beleértve a szociális és állampolgári kompetenciákat.
  • Demokratikus működés: nyitott, partneri viszony a gyerekekkel, a szülőkkel, a társadalmi szereplőkkel és a társszakmákkal.
  • Autonómia és elszámoltathatóság.
  • Átlátható, átjárható, zsákutcamentes iskolarendszer az óvodától a felnőttképzésig.

Kockás könyv[szerkesztés]

A 2016-os oktatáspolitikai megmozdulások jelképévé vált kockás ing szimbólumával a CKP 2016 decemberében vitaanyagnak szánt oktatáspolitikai elemzést adott ki Kockás könyv címen, melynek rövidített változata a Kockás füzet, táblázatos összefoglalója a Kockás táblázat nevet viseli. A kiadványt a CKP stratégia munkacsoportja dolgozta ki Nahalka István egyetemi oktató vezetésével. A kiadvány célja az oktatáspolitikai döntéshozók tájékoztatása egyes, oktatásban tapasztalt problémákról, illetve a figyelmük felhívása társadalmi egyeztetés fontosságára.[5][6]

A kiadványok a jelenlegi helyzettel szembeni kontraszttal jellemzik a szervezet javaslatait, melyek a következők:[7]

  • A döntéshozók akaratának kizárólagos érvényesítése helyett társadalmi egyeztetésre, az érintettek bevonására van szükség.
  • A központosított oktatási rendszer helyett az erősebb szervezeti autonómia tenné eredményesebbé az óvodai és iskolai nevelést.
  • Egységesített követelményrendszer helyett a személyre szabott tananyagok alkalmazását támogatják.
  • A közoktatás kiadásait nem puszta költségcsökkentéssel, hanem nagyobb arányú, de társadalmilag megtérülő beruházásokkal kell kezelni.
  • Az esélyegyenlőség biztosításának módszere nézőpontjuk szerint nem a felzárkóztatás, hanem a diszkriminációmentesség.
  • Úgy vélik, hogy a felzárkóztatandó, illetve a tehetséggondozásban érintett diákok homogén csoportokra való szétválasztása szelektáló hatású, így kerülendő; ehelyett a tanár pedagógiai differenciálási módszereinek erősítésében látják a megoldást.
  • A hagyományos iskolarendszer helyett egységes, 10 éves alapképzést, majd ezt követő szakképzést vagy érettségifelkészítést javasolnak.
  • Javaslatuk szerint a konkrét szakmára irányuló célzott szakképzés helyett a zsákutcamentes, életen át tartó tanulást lehetővé tevő, átfogó szakmai kompetenciákat adó képzésre van szükség.
  • A pedagógusok külső minősítésén alapuló minőségbiztosítás helyett belső, a szervezet egészét érintő minősítést javasolnak.
  • A pedagógusok életpályamodelljének, az ennek elemeként megjelent pedagógusi minősítések megszüntetését javasolják a rendszer egyes aránytalanságai miatt.

Működése[szerkesztés]

Szervezeti felépítése[szerkesztés]

A szervezet koordinálását végző Ügyvivő Testület a munkacsoport-vezetőkből, a szóvivőkből, a Tanítanék Mozgalom egy delegáltjából és a szakszervezeti tagszervezetek delegáltjaiból áll.[3] A tagszervezetek küldöttei munkacsoportokban dolgoznak, amelyek célja a közreműködés a szervezet alapértékeinek érvényre juttatása, ehhez a teendők megfogalmazása, a munkában részt vevő tagszervezetek koordinálása. A munkacsoportok a saját működésüket szabályozzák, a Platform alapértékeinek figyelembe vétele mellett.[8]

A szervezet munkáját az alapító nyilatkozatot szintén elfogadó pártoló tagok is segítik. A szervezet legfőbb döntéshozó szerve a plenáris gyűlés, melyen a tagszervezetek vesznek részt, a szavazásokon egy-egy szavazattal.[9]

Tagszervezetei[szerkesztés]

A CKP-nak 2018 áprilisában 60 tagszervezete volt. Ezek közül nevezetes például a Független Diákparlament, a Magyartanárok Egyesülete, a Motiváció Oktatási Egyesület, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom, illetve a Történelemtanárok Egylete.[3]

Közéleti tevékenysége[szerkesztés]

A szervezet aktív szerepet vállal a pedagógus szakszervezetek, és egyéb oktatáspolitikai tagszervezetei álláspontjának képviseletében, a sajtóval és a kormányzattal való ismertetésében. 2016. április 12-én oktatáspolitikai tárgyalásra hívták Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterét és az EMMI megbízottait. A Tanítanék Mozgalom ezzel párhuzamosan kilátásba helyezte, hogy ha a találkozó nem jön létre, 15-ére polgári engedetlenségi akciót hirdetnek. Mivel a találkozó az EMMI visszakozása miatt végül elmaradt, a Tanítanék 15-én kétórás sztrájkot hirdetett.[10][11]

2017. február 5-én demonstrációt szerveztek a Parlament elé. Hollik István KDNP-s képviselő szerint a szervezet politikai célokra használja az oktatásügyet és annak érintettjeit.[12] 2017. március 11-én közleményben bírálták a kilenc évfolyamos iskolák bevezetéséről szóló konzultációt, miszerint a kormányzat nem kívánja bevonni a civil szervezeteket, és nem enged teret al alternatíváknak.[13][14] Palkovics László oktatási államtitkár „álságos kijelentésnek” nevezte a szervezet bírálatait.[15] A CKP 2017. augusztus 24-én 10 pontból álló nyilatkozatban reagált Palkovics Lászlónak az oktatás állapotára tett kijelentésére.[16] 2017 november 13-án a CKP által szervezett, közoktatásról szóló megbeszélésen a politikai pártok lehetőséget kaptak, hogy ismertessék oktatási programjukat. Az eseményen tíz ellenzéki párt vett részt, a Fidesz nem fogadta el a meghívást.[17] 2017. december 8-án a 2016-os PIRLS-felmérésen elért rossz eredményre hivatkozva bírálták a kormányzati oktatáspolitikát.[18]

2018. január 3-án kezdeményezték az iskoláknál, hogy azok ne töltsék ki az EMMI Honvédelmi Intézkedési Tervéhez kapcsolódó dokumentumot, ugyanis bár szerintük a katasztrófahelyzetekre és terrorcselekményekre való felkészítés jó cél, de ezen módja káros, nem végrehajtható és abszurd részleteket tartalmaz.[19][20][21] A minisztérium tervével kapcsolatban Deák Dániel egyetemi tanár a Platform honlapján megjelent nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy ez „hadüzenet az iskoláknak”, és hogy a terrorellenes intézkedési tervre vonatkozó minisztériumi felkérés idegenellenességet, gyűlölködést kelthet, és az iskolák militarizálását eredményezheti.[22][23]

Bírálatok[szerkesztés]

Az Origo.hu a szervezetet külföldről támogatott civil szervezetnek nevezte, hivatkozva azon értesülésére, hogy a Soros György-féle Open Society Foundation támogatása áll a szervezet mögött.[24] A hírt a szervezet tagadta, és helyreigazítást kért.[25] A PestiSrácok.hu internetes hírportál szerint a CKP politikai indíttatású céljaihoz eszközként használja az oktatásügyet.[26]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Küldetésnyilatkozat”, CKP, 2017. április 10. (Hozzáférés: 2018. április 11.) 
  2. Megalakult a Civil Közoktatási Platform”, NÉPSZAVA online. [2018. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. április 11.) (magyar nyelvű) 
  3. a b c Szervezetek”, CKP. [2018. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. április 11.) (hu-HU nyelvű) 
  4. Alapértékek”, CKP, 2016. május 26. (Hozzáférés: 2018. április 11.) (hu-HU nyelvű) 
  5. Kockás könyv”, CKP (Hozzáférés: 2018. április 12.) (hu-HU nyelvű) 
  6. Kockás könyv – Van kiút! (PDF), Civil Közoktatási Platform (2016. december). Hozzáférés ideje: 2018. április 12. 
  7. Kockás Táblázat. CKP. (Hozzáférés: 2018. április 16.)
  8. Munkacsoportok”, CKP (Hozzáférés: 2018. április 11.) (hu-HU nyelvű) 
  9. A Civil Közoktatási Platform működési módja”, CKP, 2016. szeptember 23. (Hozzáférés: 2018. április 11.) (hu-HU nyelvű) 
  10. Szakszervezetek.hu. „„Az Orbán-kormány még ahhoz is gyáva volt, hogy nemet mondjon””, Szakszervezetek.hu (Hozzáférés: 2018. április 11.) (hu-HU nyelvű) 
  11. Tiltakoznak a tanárok április 15-én és 20-án”, NÉPSZAVA online. [2018. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. április 11.) (magyar nyelvű) 
  12. A Parlament előtt demonstrált a Tanítanék Mozgalom”, origo.hu (Hozzáférés: 2018. április 11.) 
  13. Megint odacsaptak a kormánynak a tanárok: csak a saját elképzelésüket bocsátják vitára”, eduline.hu (Hozzáférés: 2018. április 11.) (hu-HU nyelvű) 
  14. Sándor, Joób. „Kilencosztályos iskola lesz és radikálisan új alaptanterv” (Hozzáférés: 2018. április 11.) (magyar nyelvű) 
  15. Visszavágott az államtitkár a tanári szervezeteknek: kimondottan álságos kijelentés”, eduline.hu (Hozzáférés: 2018. április 11.) (hu-HU nyelvű) 
  16. Zrt., HVG Kiadó. „10 pontban vitatják Palkovics „vitathatatlan” tézisét”, hvg.hu, 2017. augusztus 24. (Hozzáférés: 2018. április 11.) (magyar nyelvű) 
  17. Zrt., HVG Kiadó. „Mit tenne az ellenzék az oktatással?”, hvg.hu, 2017. november 13. (Hozzáférés: 2018. április 11.) (magyar nyelvű) 
  18. A Civil Közoktatási Platform is nekiment az oktatási államtitkárnak”, eduline.hu (Hozzáférés: 2018. április 11.) (hu-HU nyelvű) 
  19. Zrt., HVG Kiadó. „Tiltakozáshullámot indítanának a HIT ellen”, hvg.hu, 2018. január 3. (Hozzáférés: 2018. április 11.) (magyar nyelvű) 
  20. Hogyan reagáljunk a HIT-leiratra? Levél az intézményeknek”, CKP, 2018. január 3. (Hozzáférés: 2018. április 11.) (hu-HU nyelvű) 
  21. Még ne kezdjék el kidolgozni a honvédelmi tervet - erre kéri az igazgatókat a CKP”, eduline.hu (Hozzáférés: 2018. április 11.) (hu-HU nyelvű) 
  22. Kemény hangú állásfoglalás: ez hadüzenet az iskoláknak”, eduline.hu. [2018. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. április 11.) (hu-HU nyelvű) 
  23. Jogi állásfoglalás a honvédelmi intézkedési tervről. tanitanek.azurewebsites.net. [2018. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 11.)
  24. Kft., New Wave Media Group. „Soros-pénzből szervezik a Tanítanék-tüntetést”, http://www.origo.hu/ (Hozzáférés: 2018. április 11.) (magyar nyelvű) 
  25. Civil Közoktatási Platform (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2018. április 11.)
  26. Civil Közoktatási Platform – Feddhetetlenségből egyes. PestiSrácok.hu, 2017. február 9. [2018. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 11.)

Források[szerkesztés]

Video csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCvJmypbGR8Dvi0CJu_-Cztw