Cseroki nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Cherokee nyelv szócikkből átirányítva)
Cseroki
ᏣᎳᎩ Tsalagi
BeszélikAmerikai Egyesült Államok
TerületOklahoma és a cseroki indiánrezervátum Észak-Karolinában
Beszélők száma15 000 – 22 000 fő
Nyelvcsaládirokéz
   déli irokéz
ÍrásrendszerCseroki szótagírás
Nyelvkódok
ISO 639-1chr
ISO 639-2chr
A Wikimédia Commons tartalmaz ᏣᎳᎩ Tsalagi témájú médiaállományokat.

A cseroki nyelv vagy csiroki nyelv (angol helyesírással Cherokee, cserokiul ᏣᎳᎩTsalagi) egy olyan irokéz nyelv, melyet a cserokik beszélnek. Írására a maga nemében egyedülálló, Sequoyah (eredeti nevén: George Gist) által kifejlesztett cseroki szótagírást használják. A nyelv a déli irokéz nyelvek közül az utolsó, amely még ma is használatban van. 2011-ben kb. 17 ezer fő beszélte, a cserokik csupán 6%-a.

Története[szerkesztés]

A cseroki egy irokéz nyelvcsaládba tartozó nyelv. A nyelvi változások alapján a cseroki legalább 3000 éve vált el a többi irokéz nyelvtől. Az európaiak megjelenésekor ők voltak a fehérek által civilizáltnak tartott öt indián törzs egyike (a többi négy a csaktók, a kríkek, a szeminolok és a csikaszók voltak). A fehérekkel való közeli kontaktus és kooperáció, valamint az 1838-as oklahomai áttelepítésük miatt a cserokik nyelvüket szinte teljesen elvesztették.

Hangtana[szerkesztés]

A cserokiban egyedül egy labiális mássalhangzó van, az /m/. Megjelenése viszonylag új fejleménynek számít. Poliszintetikus nyelv, e mellett a cserokinak – és más irokéz nyelveknek – még tónusai is vannak. A nyelvben használt hangok rendszerét az alábbi táblázatok mutatják be:

Mássalhangzók[szerkesztés]

Labiális Alveoláris Palatális Veláris Glottális
Hehezetes zárhang t k
Hehezetlen zárhang d g ʔ
Affrikáta t͡s
Frikatíva s h
Nazális m n
Approximáns j ɰ
Laterális l

Magánhangzók[szerkesztés]

i u
e ə̃ o
a

Az "a" betű a magyar "á" rövid változatát jelöli.

Kettőshangzók[szerkesztés]

A nyelvben egyetlen kettőshangzó (diftongus) létezik:

  • ai  /ai/

A nyelvet használók közösségeiben fontos szerephez jut a hangszín: kifejezi a beszélők identitását és származását.

Írása[szerkesztés]

Karakterek Sequoyah szótagírásából: az első három karakter egybeolvasva tsalagi, amelynek jelentése "cseroki".

A cserokit egy 85 írásjegyből álló szótagírással írják, amelyet Sequoyah alkotott meg az 1800-as évek elején, miután a fehér telepesek révén felismerte az írásbeliségben rejlő lehetőségeket. A cserokik eleinte kétkedéssel fogadták működését, de közel 12 évnyi munkával megalkotott rendszere gyorsan nagy népszerűségre tett szert. Néhány írásjegyhez a latin ábécé betűi adták az ihletet, de fonetikai értékük semmilyen összefüggésben nem áll a latin eredetikkel.

Forrásművek[szerkesztés]

  • (angolul) Pulte, William és Durbin Feeling. 2001. Cherokee. In: Garry, Jane, and Carl Rubino (szerk.) Facts About the World's Languages: An Encyclopedia of the World's Major Languages: Past and Present. New York: H. W. Wilson. (Elérhető Rosetta Project oldalán)
  • (angolul) Scancarelli, Janine. "Cherokee Writing." The World's Writing Systems. 1998: Section 53. (Elérhető a Rosetta Project oldalán)

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Tekintsd meg a Wikipédia cseroki nyelvű változatát!