Celjei Regionális Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Celjei Regionális Múzeum
A celjei grófi palota, a múzeum egyik fő kiállító helye
A celjei grófi palota, a múzeum egyik fő kiállító helye
Elhelyezkedés
Szlovénia
Alapítva1882
Elhelyezkedése
Celjei Regionális Múzeum (Szlovénia)
Celjei Regionális Múzeum
Celjei Regionális Múzeum
Pozíció Szlovénia térképén
é. sz. 46° 13′ 43″, k. h. 15° 15′ 38″Koordináták: é. sz. 46° 13′ 43″, k. h. 15° 15′ 38″
Térkép
A Celjei Regionális Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Celjei Regionális Múzeum témájú médiaállományokat.
A celjei alsóvár, a múzeum másik fő kiállító helye

A Celjei Regionális Múzeum a szlovéniai Celje városának egyik legfontosabb kulturális intézménye; a város és környéke történetének emlékeit gyűjti és mutatja be. A múzeumot két önmagában is történelmi jelentőségű épületegyüttesben, a celjei grófi palotában és a celjei alsóvárban helyezték el.

A várostörténeti gyűjtemény az őskőkorszaktól a 20. századig dolgozza fel a település és környéke történelmét. Az alsóvárban berendezett állandó kiállítás az őstörténetre és a római korra helyezi a hangsúlyt, míg a grófi palotában a Cillei család történetét mutatják be. A grófi palotában emellett időszaki kiállításokat is rendeznek, 2023-ban többek között Alma Karlin szlovén utazó életét és munkásságát mutatták be. Különleges kiállítást is rendeztek látássérültek számára „A gótikától a historizmusig lépésről lépésre” címmel. Az épület pincéjében található Szlovénia legnagyobb lapidáriuma, főleg a római korból fennmaradt kőemlékekkel.

A celjei alsóvár épülete alatt mintegy 1000 m²-es területen tártak fel és mutatnak be in situ, eredeti helyükön római Celeia emlékeit, a borostyánút helyi szakaszának maradványait és más helyi leleteket.

Szervezetileg a múzeumhoz tartozik még a környék több kisebb régészeti kiállítóhelye is.[1]

Története[szerkesztés]

A múzeumot 1882-ben nyitották meg városi múzeumként. 1945 augusztusában csatolták hozzá a régi grófi palota reneszánsz épületét. Mai nevét 1965 óta viseli, amikor is kiterjesztették hatáskörét a környékre.

Kiállítások a celjei grófi palotában[szerkesztés]

Kiállítások a celjei alsóvárban[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pokrajinski muzej Celje című szlovén Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Regionalmuseum Celje című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Lazar Irena: Pokrajinski muzej Celje – its collections and archaeological parks. In: János Gömöri (szerk.): Landscapes and Monuments along the Amber Road. Results and Perspectives of Cultural Tourism. Kiadja a Scarbantia Társaság, Sopron 1999, ISBN 963-03-7907-4, 41. o.).