CE-jelölés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CE logó

A CE jelölés (a korábbi EC jelölés) az Európai Gazdasági Térségben bizonyos értékesített termékek kötelező megfelelőségi jelölése 1993 óta.[1] A jelölés azt hivatott jelezni, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel és szabadon forgalmazható az EGT belső piacán. A jelölés magában foglalja a CE logót és adott esetben egy kapcsolódó négyjegyű számot, amivel az akkreditált szervezeteket lehet azonosítani.

Méretei[szerkesztés]

A jelnek legalább 5 mm magasnak kell lennie (kivéve kis méretű gépek, berendezések esetén). Ha a terméken magán nem lehet (pl. folyadékokon), akkor a csomagoláson kell elhelyezni.

A logót nem lehet a „CE” betűkkel helyettesíteni.

CE jelzés feltételei[szerkesztés]

A CE jelzés alkalmazásának feltételeit a 93/68 1993. július 22-i Európai Bizottsági direktíva tartalmazza.

A gyártó feladata, hogy elvégezze az értékelést, elkészítse a műszaki dokumentációt, kiadja a CE-megfelelőségi nyilatkozatot, és ellássa a terméket a CE-jelöléssel. A jelölés jogszerű alkalmazását a nemzeti piacfelügyeleti vagy fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrzik.[2]

Sok terméknél fontos, hogy legyen egy kézikönyv a biztonságos használathoz. Vannak, amelyek speciálisan szervizek részére készülnek. Egyszerű fogyasztók számára elegendő az ún. használati utasítás. Ennek tartalmazni kell a használat során felmerülő lehetséges veszélyforrásokat. A nem megfelelő használatból eredő veszélyekre is utalnia kell. A gyártónak tekintettel kell lenni a felhasználó ismereteire, tudására, és ennek megfelelően fogalmazza meg a figyelmeztetéseket. A használati utasítás mindig egyféle felhasználó számára készül.

A használati utasítás lehetséges felépítése:

  • címlap, termék neve, kódja, típusa, fotója
  • műszaki specifikáció, bizonylatok (megfelelőségi nyilatkozat)
  • más dokumentekhez történő kapcsolódás
  • tartalma, képek jegyzéke, jelölések, mellékletek
  • bevezetés: a használati utasítás kezelése
  • általános biztonsági előírások
  • a termék leírása, összeállítása
  • összeszerelés, felállítás, beállítások
  • karbantartás, karbantartási ütemterv
  • tárolás, szállítás
  • meghibásodás, javítás
  • tartozékok, külön elemek
  • hulladékmentesítés, környezet
  • tárgymutató
  • szójegyzék

A CE jelzés használatán túl a magyar fogyasztóvédelmi előírások (1997. évi CLV. törvény) további előírásokat tartalmaznak az értékesítésre, csomagolásra, mérésre, árra, panaszok intézésére, szavatossági és jótállási adatokra, ill. a szolgáltatás nyújtásának feltételeire.

További magyar törvények vonatkoznak a használati utasítás használatának előírásáról, ill. más jellegű tájékoztatás, oktatás eseteiről.

Visszaélések[szerkesztés]

A valós CE jelölés és a „Made in China” szöveg egymáshoz közeli elhelyezése a leggyakoribb manapság

Az Európai Bizottság tudatában van annak, hogy más jelölésekhez hasonlóan a CE jelöléssel is visszaélnek. Olyan termékeken is elhelyezik, amelyek nem teljesítik a vonatkozó feltételeket és követelményeket. Egy esetben például azt jelentették, hogy a kínai gyártók is benyújtották jól megtervezett elektromos termékeikhez a megfelelőség igazolásához szükséges vizsgálati jegyzőkönyveket, de a gyártás során a nem alapvető összetevők kihagyásával csökkentették a termelési költségeket.[3] 27 elektromos töltő vizsgálata során megállapították, hogy nyolc darab, a CE jelölést törvényesen használó termék megfelelt az előírásoknak. A többi 19 töltő nem teljesítette az előírásokat, és a felhasználókra potenciálisan veszélyt, tűzveszélyt is jelentett.

Vannak olyan esetek is, amikor a termék ugyan megfelelne a vonatkozó előírásoknak, de a CE jelölés mérete, formája és arányai nem szabályosak.[4]

China Export[szerkesztés]

A különbség a CE logó és az állítólagos „China Export” jel között

Felmerült a gyanú, hogy a CE jelöléshez nagyon hasonló jelölést alkalmaznak egyes kínai export árukon, ami 2008-ban az Európai Parlamentig jutott.[5] Ez az Európai Bizottság szerint tévhit, ilyen jelölésről nem volt tudomásuk. Ez a CE jelölés helytelen ábrázolásából adódhatott, ugyanakkor kezdeményezték a jelölés közösségi védjegyként való bejegyzését és tárgyalásokat folytattak a kínai hatóságokkal az európai normák biztosítása érdekében.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Tanács 93/68/EGK irányelve (1993. július 22.) (angol nyelven) (html). (Hozzáférés: 2013. november 19.)
  2. CE jelölés. tudatosvasarlo.hu. [2019. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 20.)
  3. Buckinghamshire Trading Standards: What’s in your socket?, 2008. (angol nyelven) (pdf). [2013. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 19.)
  4. Misconception attributing CE marking the meaning ‘Chinese export’ (angol nyelven) (html). (Hozzáférés: 2013. november 19.)
  5. Question to EU parliament about China Export (angol nyelven) (html). (Hozzáférés: 2013. november 19.)
  6. Answer to a written question – China Export (CE) mark feeding off the reputation of the European Conformité européenne (CE) mark – P-5938/2007 (angol nyelven) (html). (Hozzáférés: 2013. november 19.)

Források[szerkesztés]

Jogszabályok[szerkesztés]