Brennisteinsalda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brennisteinsalda
Magasság881 m
OrszágIzland
HegységIzlandi-felföld
Elhelyezkedése
Brennisteinsalda (Izland)
Brennisteinsalda
Brennisteinsalda
Pozíció Izland térképén
é. sz. 63° 58′ 51″, ny. h. 19° 08′ 45″Koordináták: é. sz. 63° 58′ 51″, ny. h. 19° 08′ 45″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Brennisteinsalda témájú médiaállományokat.

A Brennisteinsalda vulkán Izland déli részén található. A vulkán magassága nagyjából 855 méter. A vulkán a Hekla vulkán és a Landmannalaugar közelében fekszik.

Nevének jelentése: kénhullám, melyet a hegy felszínét borító kénfoltokról kapta. A hegy felszíne azonban nem csak a kéntől sárgállik, hanem más színek is megtalálhatóak, mint például a mohák zöldje, fekete és kék színezet, melyet a láva és a vulkáni hamu okoz, illetve a vörös színezet, melyet a föld vas-oxid tartalma okoz. Mivel Izland egyik legszínesebb hegyéről van szó, ezért fotója gyakran szerepel útikönyvekben, katalógusokban.

A hegy szemmel láthatóan máig megőrizte aktív vulkáni tevékenységeit, mivel forró kénes források és gőzök törnek fel oldalain. A hegyre a Laugavegur hegyi út vezet fel, amely egy obszidián lávamező mellett vezet el.

A Landmannalaugar régió

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Brennisteinsalda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]