Brauerei Gutmann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brauerei Gutmann
Típussörfőzde
Alapítva1707
SzékhelyTitting
Iparágsörfőzés
Formasole proprietorship in Germany
Brauerei Gutmann (Bajorország)
Brauerei Gutmann
Brauerei Gutmann
Pozíció Bajorország térképén
é. sz. 48° 59′ 43″, k. h. 11° 12′ 32″Koordináták: é. sz. 48° 59′ 43″, k. h. 11° 12′ 32″
A Brauerei Gutmann weboldala
SablonWikidataSegítség

A Brauerei Gutmann egy német sörfőzde, amelynek a specialitása speciális eljárással készült szűretlen, kézműves búzasör előállítása.[1]

Története[szerkesztés]

A Gutmann sört először Franz Gutmann sörfőzőmester állította elő, aki az újdonságnak számító sörének gyártására 1707-ben családi sörfőzdét hozott létre. Az eredeti sörfőzde még ma is üzemel a család bajorországi birtokán, Titting faluban.

Termékei[szerkesztés]

  • félbarna
  • barna

A termékek jellemzői[szerkesztés]

A Gutmann sör a legtöbb bajor búzasörhöz hasonlóan magasabb alkoholtartalommal rendelkezik, mint a hagyományos láger sörök, az alaptípus 5,2 alc.%-os, a barna és félbarna típus pedig 5,6 alc.%-os. Különlegessége, hogy a sört nem hordókban érlelik, hanem az élesztőt csak a lepalackozott sörhöz adják hozzá, és üvegben megy végbe az erjedés.

A sör palackja is egyedi dizájnnal rendelkezik, sem az üveg alakja, sem a címkéje nem egyezik a hasonló paraméterekkel rendelkező sörökhöz. A címke a család címerét, a családi birtokon helyet kapó sörfőzde főépületét és a bajor zászló kék-fehér színeit ötvözi. Az erjesztés módja miatt a palack színe sötétbarna, nem hasonlít a láger sörök zöld színű üvegéhez.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2015. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 24.)