Bródy-palota (Miskolc)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bródy-palota
TelepülésMiskolc
CímSzéchenyi utca (107.)
Hasznosítása
Felhasználási területépület
Elhelyezkedése
Bródy-palota (Miskolc)
Bródy-palota
Bródy-palota
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 06′ 10″, k. h. 20° 47′ 21″Koordináták: é. sz. 48° 06′ 10″, k. h. 20° 47′ 21″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Bródy-palota témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Bródy-palota Miskolcon, a Széchenyi utca 107. szám alatt álló kétemeletes, reprezentatív épület. A már korábban meglévő épületeket Bródy Gyula és Weisz Mór tulajdonosok 1912-ben építtették össze egységes egésszé.

Története[szerkesztés]

A telek ismert története a 17. század második feléig nyúlik vissza. 1666-ban és 1686-ban is említi összeírás, ami szerint a telek Bató István egyik ősének a tulajdona volt. 1793-ban is még a Bató családé volt, majd 1817-ben már hét tulajdonos között oszlott meg a telek (ebből három a Bató családé). 1895-ben két nagyobb épület állt az ekkor Széchenyi utca 137. számú telken, amelyek a terület nyugati és keleti végét foglalták el. A mai épület, illetve homlokzat kialakítására a két tulajdonos, Bródy Gyula erdőbirtokos és Weisz Mór kereskedő 1912-ben kért engedélyt. A kétemeletes ház felső szintjein lakásokat alakítottak ki, a földszinten pedig több kisebb üzlet mellett Groák és társa fűszerkereskedése volt a legjelentősebb.

Az 1930-as években Bródy és Weisz már elhunytak, a tulajdonos a két özvegy volt. 1943-ban a Bródy-örökösöket tünteti fel a címjegyzék, majd 1944-ben deportálták őket.

A 20. század második felében 15 különböző méretű lakás volt a házban, a földszinten étterem, könyvesbolt és más kisebb boltok működtek. 1985-ben az épületet felújították, a lakásokat kisajátították, rendezvényközpontot, házasságkötő termet, irodaegységeket és szállodát terveztek bele. A tetőteret beépítették, és stílusidegen, kiugró tetőablakokat helyeztek el rajta. 2006-ban átfogó jelleggel ismét felújították a házat, a tetőtéri ablakkialakítást megszüntették, az emeleti belsőt a NORDA Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség számára alakították ki. Az első emeleten rendezvénytermeket, társalgókat, a második és harmadik emeleten irodákat hoztak létre, a földszinten portaszolgálat van. Az üzlethelyiségekben, 2017-ben könyváruház, dohánybolt, pékség, művészeti bolt és látszerész működik.

Leírása[szerkesztés]

Tipikus belvárosi, belső udvarral, függőfolyosóval rendelkező polgári bérház, valamelyik felújításkor az udvarát jelentős mértékben beépítették. Homlokzata szimmetrikusan kilenctengelyű (1+3+1+3+1), az első és az utolsó tengelyben erkéllyel az első emeleten, a középső tengelyben hatszögű zárt erkéllyel, amely a második emeleten nyitottá válik. A két szélső tengely lapos, lizénaszerű pilaszterek keretezik. Az első emelet ablakai az első és kilencedik tengelyben háromosztatúak, egyenes záródásúak, golyvázódó szemöldökpárkánnyal. A második emelet könyöklőpárkánya végigfut a homlokzat teljes hosszán. A második emelet nyílásai hasonló keretelésüek az első emeletéhez, de ezek egyenes záródásúak. Az első emeleti ablakok könyöklője alatt félbaluszteres mezőket helyeztek el. A szemöldökpárkányokat mindkét szinten díszes konzolok tartják. A két oldalsó rizalit szélein, az osztópárkány alatt, a lizénákat Hermész-fejek díszítik.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Hámor Hotel a Bródy házban (Széchenyi István u. 107.). In Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 2. Miskolc: Belvárosi Kulturális Menedzseriroda. 1995. 201–203. o. ISBN 9630297604  
  • A Széchenyi szálloda és a Bródy-palota. In Barna György – Dobrossy István: Miskolc belvárosa: Házak, emberek, történetek. Miskolc: Lézerpont. 2010. 270–271. o. ISBN 9789638899101