BeppoSAX

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
BeppoSAX
ŰrügynökségItalian Space Agency
GyártóAlenia Aeronautica
Típus
Indítás dátuma1996. április 30.
Indítás helyeCape Canaveral Űrközpont 36. indítóállás
HordozórakétaAtlas I
Tömeg
  • 1400
  • 480
Pályaalacsony Föld körüli pálya

COSPAR azonosító1996-027A
SCN23857
SablonWikidataSegítség

A BeppoSAX egy olasz-holland építésű műhold, mely röntgencsillagászat és gamma-csillagászat céljából épült. A műhold tervezésében és megépítésében olasz és holland cégek játszották a főszerepet, míg a tudományos fejlesztés az olasz CNR kutatóintézet dolga volt. A széles látószögű kamerát a holland SRON űrkutató intézetben készítették. A műholdat 1996. április 29-én lőtték fel.

Elnevezés[szerkesztés]

A BeppoSAX-ot az olasz Giuseppe "Beppo" Occhialiniről nevezték el. A szó végén a SAX a következőt jelenti: "Satellite per Astronomia a raggi X", ami magyarul annyit tesz, hogy Röntgen csillagászat céljára készült műhold.

Előnye[szerkesztés]

Röntgen és gamma tartományú megfigyelések nem lehetségesek földi távcsövekkel, mivel a Föld légköre elnyeli az érkező sugárzást.

Felfedezései[szerkesztés]

1997-ben, a BeppoSAX először megfigyelte egy gamma-kitörés halványuló röntgensugárzását. Ezt követően földi teleszkópok megtalálták a forrás optikai párját.[1] A pontos helyzet ismeretében most már a kitörés elhalványulása után azonosítani lehetett egy halvány, nagyon távoli galaxist a kitörés helyén.[2] Néhány héten belül a távolságról szóló hosszú vita véget ért: a gamma-kitörések galaxisunkon kívüli, nagyon távoli jelenségek. Ez a felfedezés forradalmasította a kitörések vizsgálatát.[3]


Források[szerkesztés]

  1. van Paradijs, J., et al.: Transient optical emission from the error box of the gamma-ray burst of 28 February 1997, 1997, Nature 386: 686.
  2. Nem minden kutató fogadta el kezdetben ezt a társítást, a galaxisnak a pontos vöröseltolódását még évekig nem határozták meg. Bár a következő jól lokalizált kitörésnek (GRB 970508) a vöröseltolódása 0,835, távolsága 7 milliárd fényév, messze a Tejútrendszeren kívül.
  3. Frontera, F. and Piro, L.: Proceedings of Gamma-Ray Bursts in the Afterglow Era Archiválva 2006. augusztus 8-i dátummal a Wayback Machine-ben, 1998, Astronomy and Astrophysics Supplement Series.