Beke család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Bekeházi nemes Beke család a 17. században nyert kiváltságot.

A Bekeházi nemes Beke család származása[szerkesztés]

A család Zala vármegyei nemesi család. Bekeháza ma puszta Zalaegerszeg határában.

1692-ben Beke Miklós a Győr vármegyei Ráró községben volt birtokos, miután a török fogságból volt kiváltották. Nemességét igazolta Győr vármegye közgyűlése előtt, s viselte a "Bekeházi" nemesi előnevet.

A nemességet I. Lipót magyar király adományozta a családnak (feltehetőleg Miklósnak és öccsének Jánosnak) 1692 előtt. Pontos ideje nem ismert, mert a nemesi oklevél elveszett.

A család címere[szerkesztés]

Jobb haránt vágott pajzs, a felső mezőben könyöklő emberi kar kardot tart. Az alsó mezőben hármas halom közepén tölgyfa, a sisakdíszen két sasszárny között vadkecske látható. A címer színeit nem közli a forrás.

A család leszármazása[szerkesztés]

1692. szeptember 6-án Beke Miklósnak és Farkas Katalinnak János nevű fia született Ásványon. Ásvány ma Ásványráró település része.
Ez a János igazolta nemességét Rárón 1754-ben fiaival, Lőrinccel, Jánossal, Mártonnal, Mihállyal, Istvánnal.

Az 1754-1755. évi nemesi összeíráskor Zala vármegyében Beke Ferenc igazolta nemességét.

1767-ben Győr vármegye nemesi bizonyítványt adott ki a Beke családnak.

Beke Márton legidősebb fiának, Józsefnek két fia volt, József és István. Második fiának, az ugyancsak Márton nevű tanárnak és uradalmi jogtanácsosnak két fia volt: Alajos Szécsényben élt, László 1837-ben halt meg mint Pereszlényi katolikus plébános. A harmadik fiú, Imre 1803-ban kikérte nemesi bizonyítványát Győr vármegyétől, és 1808-ban azt Nógrád vármegyében kihirdette. Az ő legidősebb fia, Lajos Mándokon élt, a kisebbik fiú, Gábor Csalári lakos volt. Gábor fia Albert, unokája Imre, dédunokái, Albert, Gyula, Zoltán voltak. Beke Márton negyedik fia András volt. Ő Temes vármegyébe költözött 1837-ben. Ismert János, és András nevű fiai.

Zala megyében született Beke Márton szerzetes, aki több könyvet írt, s igazolta az e családhoz való tartozását. Beke Imre uradalmi tiszt, fia Kristóf született a Vas vármegyei Torony községben, katolikus pap.

  • 1779: Beke István és fia Mihály, Beke János igazolta nemességét Rárón.
  • 1781,1790,1798: Rárón igazolt nemes: Beke István és János.
  • 1809-ben Rárón nemes Beke János.
  • 1820: Rárón nemes Beke János, és öccse Péter. Ásványon nemes Beke József.
  • 1832,1842,1845: Rárón nemes Beke János. Ásványon nemes Beke József.

A szétköltözések révén az egész országban fellelhető nemesi család. Ásványrárón és környékén ma is élnek a család tagjai. A szigetközi leszármazottak száma közel száz főre tehető.

Források[szerkesztés]