Bean – Az igazi katasztrófafilm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bean – Az igazi katasztrófafilm
(Bean)
Rendező Mel Smith
Producer Peter Bennet-Jones
Tim Bevan
Eric Fellner
Alapmű Mr. Bean
Műfaj vígjáték
Forgatókönyvíró Richard Curtis
Robin Driscoll
Főszerepben Rowan Atkinson
Peter MacNicol
Burt Reynolds
Pamela Reed
Richard Gant
Zene Howard Goodall
Operatőr Francis Kenny
Vágó Chris Blunden
Gyártás
Gyártó PolyGram Filmed Entertainment
Gramercy Pictures
Ország  Amerikai Egyesült Államok
 Egyesült Királyság
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Időtartam 90 perc
Költségvetés 18 millió $
Forgalmazás
Forgalmazó brit Universal Pictures
USA Universal Pictures
magyar
Bemutató HUN 1997. november 6.
UK 1997. augusztus 1.
USA 1997. október 17.
Díj(ak) Bogey Award (1997), Golden Screen (1997)
Korhatár UK PG
USA PG-13
HUN 12
Bevétel brit $
Earth flag PD.jpg $
Kronológia
Következő Mr. Bean nyaral
Kapcsolódó sorozat Mr. Bean
Mr. Bean
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Bean – Az igazi katasztrófafilm (eredeti cím: Bean) színes, brit-amerikai egész estés film, amely a Mr. Bean nyaral előtti mozifilm, ami a Mr. Bean című tévéfilmsorozaton alapszik. A forgatókönyvet Richard Curtis és Robin Driscoll írta, Mel Smith rendezte, a zenéjét Howard Goodall szerezte, a producer Peter Bennet-Jones, Tim Bevan és Eric Fellner, a főszerepben Rowan Atkinson látható. A PolyGram Filmed Entertainment és a Gramercy Pictures készítette, az Universal Pictures forgalmazta. Amerikában 1997. október 17-én mutatták be. Nagy-Britanniában 1997. november 6-án vetítették le. Magyarországon 1997 augusztus 1-jén adták le.

A cselekmény szerint a Rowan Atkinson által megformált Mr. Bean teremőr egy brit képtárban, akinek a nem különösebben értékes "Whistler anyja" nevű festményt kell elvinnie az Egyesült Államokba, ahol az egyik legnagyszerűbb amerikai festményként tekintenek rá. Ott azonban tévedésből professzornak nézik, és miközben feldúl egy házasságot, felidegesít egy rendőrt, és véletlenül meg is rongálja a képet, megpróbálja helyrehozni a hibáit.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Whistler anyja”

Mr. Bean (Rowan Atkinson) egy jó szándékú, de ügyetlen teremőr a brit Nemzeti Galériában, Londonban. Bár rendszeresen meg akarnak szabadulni tőle, az igazgató (Sir John Mills) valamiért ragaszkodik hozzá. Így aztán kapva kapnak az alkalmon, amikor egy ötvenmillió dollárért vásárolt festményt, a "Whistler anyját" kell elvinni egy kaliforniai képtárba, és Beant szavazzák meg küldöttnek. A látogatását a kurátor, David Langley (Peter MacNicol) felügyeli, akit tévedésből úgy tájékoztatnak, hogy ő Dr. Bean, egy igazi géniusz. Befogadja a házába, felesége, Allison (Pamela Reed), a fia, Kevin (Andrew Lawrence), és a lánya, Jennifer (Tricia Vessey) nagy bosszúságára, látogatása ugyanis két hónapig fog tartani.

Amikor Bean megérkezik Los Angelesbe, a repülőtéren azonnal letartóztatják, mert azt hiszik, hogy fegyver van nála (valójában csak az ujjaival játszott), és csak azután engedik el, hogy tisztázza magát. Furcsa viselkedése miatt Allison meg akar tőle szabadulni, de David szerint ő csak egy különc. Később Bean ellátogat a galériába, ahol a mosdó használata közben véletlenül levizezi a nadrágját. Amikor meg akarja szárítani, botrányt kavar, a galéria tulajdonosa, George Grieson (Harris Yulin) pedig figyelmezteti Davidet, hogy mivel ő ajánlotta Beant, ha bármit csinál, azért őt is felelősségre vonják. Otthon David meggyőzi Allisont, hogy Bean maradhasson náluk, de miután tönkreteszi pár értéktárgyukat, úgy dönt, hogy a gyerekekkel együtt az anyjához költözik. Így David és Bean egyedül maradnak a házban. Szórakozásképpen elmennek egy vidámparkba, ahol megint letartóztatják, mert megbütyköli egy virtuális hullámvasút szerkezetét, hogy félelmetesebb legyen. Idióta viselkedését látva a rendőr másodszor is elengedi őt, de figyelmezteti Davidet, hogy még egy kihágást nem fog megúszni. David kezd kételkedni abban, hogy "Dr. Bean" különc lenne, még abban is, hogy egy géniusz. Mikor tönkretesz egy vacsorát, ahol Grierson és a felesége is részt vesznek, David kérdőre vonja őt, és akkor válik világossá számára, hogy nem ért a művészetekhez sem.

Másnap reggel a "Whistler anyja" megérkezik, ezért a galériába sietnek. Míg David a biztonsági emberekkel beszélget, Bean egyedül marad a festménnyel. Tanulmányozása közben véletlenül rátüsszent, és a folt eltüntetésére tett kétségbeesett próbálkozásai közben megsemmisíti az arcot. Megpróbálja rekonstruálni, de helyette csak egy bugyuta karikatúrát készít a képre. Amikor David meglátja, teljesen kétségbeesik, és biztos benne, hogy ezzel vége a karrierjének. Este elmennek egy bárba, ahol leisszák magukat. Mikor hazaérnek, Allison mérges a részegség miatt, és válást helyez kilátásba.

Bean felelősnek érzi magát a történtekért, és a Kevinnel történő beszélgetése után kitalál egy tervet. Belopakodik a képtárba, ahol hashajtót kever a biztonsági őr italába, s eltünteti a vécé kulcsát. Majd a képhez megy, leveszi az eredeti festményt, és egy posztert helyez a helyére, amit egy kis trükkel úgy alakít át, hogy igazi festménynek tűnjön. Másnap reggel, a hivatalos bemutatón David látja, hogy a kép helyrejött, de nem nyugodhat meg teljesen, mert Beant felkérik, hogy mondjon beszédet. Szerencsére kivágja magát, és elnyeri mindenki szimpátiáját. Ám ekkor újabb tragédia történik: Jennifer motorbalesetet szenved, és kómában fekszik a kórházban. Miközben Davidet és Allisont a tragédia újra összehozza, Beant orvosnak nézik, és meg kell műtenie a rendőrt, aki kétszer is letartóztatta őt, és most lelőtték. Sikerrel jár, ám ezután Jennifert kell kezelésbe vennie. Egy defibrillátorral való szerencsétlenkedés hatására a lány felébred, a hálás család pedig örömmel teljesíti Bean kérését, hogy hadd maradhasson még egy hetet.

Miután Bean hazatér, kiderül, hogy az eredeti "Whistler anyja" kép még mindig nála van, amit a falán helyezett el.

Szereposztás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész Magyar hang – 1. változat (1997) Magyar hang – 2. változat (2001)
Mr. Bean Rowan Atkinson Verebély Iván Kerekes József
David Langley Peter MacNicol Forgács Gábor Forgács Péter
Elnök John Mills Velenczey István Versényi László
Alison Langley Pamela Reed Csere Ágnes Csere Ágnes
George Grierson Harris Yulin Tordy Géza Tordy Géza
Newton tábornok Burt Reynolds Kárpáti Tibor Kárpáti Tibor
Brutus hadnagy Richard Gant Hankó Attila Vass Gábor
Lord Walton Peter Egan Konrád Antal Papp János
Walter Merchandise Tom McGowan Csuja Imre Csuja Imre

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]