Balogh Dezső (néprajzkutató)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balogh Dezső
Született1912. október 2.
Rugonfalva
Elhunyt?
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásapedagógus,
népdalgyűjtő
SablonWikidataSegítség

Balogh Dezső (Rugonfalva, 1912. október 2. – ?) magyar tanító és magyar népdalgyűjtő.

Életútja[szerkesztés]

Székelykeresztúron szerzett tanítói oklevelet. Szilágyperecsenben, Kaplonyban, Selymesilosván, majd Sarmaságon tanított és népdalokat gyűjtött. Az iskolában a karnagyi teendőket is ő látta el. 1972-ben vonult nyugdíjba.

Önálló gyűjteményként a Szilágyság vidékéről Balogh Dezső, nyugalmazott sarmasági tanító-karnagy Szilágysági népdalcsokor című daloskönyve jelent meg 1973-ban a Szilágy Megyei Népi Alkotások és a Művészeti Tömegmozgalom Irányító Központjának kiadásában. E kötet 9 kárásztelki, 2 mocsolyai, 30 sarmasági, 26 selymesilosvai és 1 szilágyperecseni, vagyis összesen 68 dalt tartalmaz. Amint a könyvecske rövid előszava is hangsúlyozza, a szerző és a kiadó nem szándékozott tudományos kívánalmakhoz igazodni. Ez a hozzáállás a szakszerűség szintjét meghatározó tényezőként jutott érvényre mind a gyűjtés során az énekesek képességeinek elbírálásában, mind a dalok válogatásában, valamint a lejegyzés meg a közreadás módjában.[1]

Kötete[szerkesztés]

  • Szilágysági népdalcsokor : kiadta a Népi Alkotások és Művészeti Tömegmozgalmak Szilágy megyei Központja : Zilah 1973. 105 p.

Irodalom[szerkesztés]

  • Beke György: "Sarmaságra két úton kell bemenni..." A Hét, 1974/21.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Almási István: Népzenekutatás a Szilágyságban, Művelődés, 1979/1. sz.. [2010. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 8.)