Börtönregény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Börtönregény
(Get the Gringo)
2012-es amerikai film
RendezőAdrian Grunberg
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróMel Gibson
Adrian Grunberg
Stacy Perskie
FőszerepbenMel Gibson
Peter Stormare
Dean Norris
ZeneAntonio Pinto
OperatőrBenoît Debie
VágóMark Livolsi
Gyártás
GyártóIcon Productions
OrszágUSA
Nyelvangol, spanyol
Forgatási helyszín
Játékidő95 perc
Költségvetés20 millió dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA 20th Century Fox
Magyarország ProVideo
BemutatóUSA 2012. május 1.
Magyarország 2012. június 21.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel5 793 167 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Börtönregény (eredeti cím: Get the Gringo, illetve How I Spent My Summer Vacation) 2012-ben bemutatott amerikai akció-thriller, melyet Adrian Grunberg rendezett. A film forgatókönyvírója, producere és főszereplője Mel Gibson.

Az Amerikai Egyesült Államokban, 2012. május 1-én, Magyarországon pedig június 21-én mutatták be a mozikban.

Nagyrészt pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól. A Rotten Tomatoeson a Börtönregény 81%-os minősítést kapott, 52 értékelés alapján.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

A film nyitójelenetében egy bohócnak öltözött sofőr és sebesült bűntársa az amerikai rendőrség elől a mexikói határ felé menekül. A sofőr áthajt a határkerítésen, mire a korrupt mexikói rendőrök, Vasquez és Romero letartóztatják. Amikor több mint kétmillió dollárt találnak az autó hátsó ülésén, hamis vádakkal az El Pueblito börtönbe zárják, a pénzt megtartják maguknak, halott bűntársát pedig elhamvasztják. Mivel a sofőr az egyetlen ott bebörtönzött amerikai, "a Gringo" néven válik ismertté. Az El Pueblito meglepő helynek bizonyul, inkább egy kis gettóhoz, mint börtönhöz hasonlít. A Gringónak hamar sikerül kiismernie a börtön bűnözői hierarchiáját és a börtön néhány kevésbé jó hírű üzletében piti lopásokba és rablásokba bocsátkozik. Az egyik ilyen lopás szemtanúja egy névtelen kölyök (Kevin Balmore), aki bebörtönzött anyjával él és akit a börtön elítéltjei védelmeznek. A kíváncsi Gringo megpróbálja kiszedni belőle, miért védik őt annyira, de a Kölyök nem hajlandó elmondani.

Később a Gringo megakadályozza a Kölyök kudarcra ítélt merényletkísérletét Javi, az El Pueblitót irányító bűnözőcsalád vezetője ellen. Egy vita után megtudja, miért védik a Kölyköt: Javinak leállt a mája, és a Kölyök az egyetlen életképes donorja. Javi már megölte a Kölyök apját, és kivette a máját. A Gringo megfogadja, hogy megakadályozza a transzplantációt és segít megölni Javit. Eközben a Gringóra felfigyel az Egyesült Államok konzulátusának egyik alkalmazottja, aki könnyen beazonosítja, hogy hivatásos bűnöző. A Gringo és a Kölyök Javi kiiktatásán dolgoznak, a férfi pedig egyre közelebb kerül a Kölyök anyjához. A Gringo Javi kegyeibe férkőzik azzal, hogy megmenti Javi testvérét, Caracast és felfedi a Vasquez és Romero által ellopott pénzt. A Frank Fowler bűnvezérnek dolgozó gengszterek, akiktől a Gringo ellopta a pénzt, felkutatják Vasquezt és Romerót. A gengszterek megkínozzák a zsarukat, hogy kiderítsék, hol van további hiányzó kétmillió dollár. Javi emberei felbukkannak, mindenkit megölnek és elveszik a pénzt, feldühítve Fowlert, aki ismeri Javit. A konzulátus alkalmazottjának segítségével Fowler bérgyilkosokat küld El Pueblitóba, hogy megöljék Javit és a Gringót.

Az így kialakuló lövöldözés eredményeképpen a mexikói hatóságok rajtaütést terveznek a börtön ellen. Mivel Javi tudja, hogy az idő szorít, felbérli Gringót, hogy ölje meg Fowlert és azonnali transzplantációs műveletet szervez. Az Egyesült Államokban a Gringo, aki már kint van a börtönből, előcsalja Fowlert a rejtekhelyéről azzal, hogy találkozót szervez közte és a hajómágnás Thomas Kaufmann között. A Gringo úgy tesz, mintha ő lenne a volt üzlettársa, Reginald T. Barnes, aki elárulta őt, és találkozót szervez Kaufmann és Fowler között, amelynek során megöli Fowlert. Amikor a Gringo megtalálja a konzulátus alkalmazottját, értesül a küszöbön álló transzplantációs műtétről és a Kölyök megmentésére siet, aki sikertelenül próbálta májon szúrni magát. A konzulátusi alkalmazott igazolványát felhasználva a Gringo a rajtaütés során bejut a börtönbe és félbeszakítja Javi májátültetési műtétjét. Javi megölésével fenyegetőzve a Gringo arra kényszeríti Caracast, hogy szerezze vissza a Kölyök anyját, akit Javi megkínzott. Caracas két verőemberével tér vissza, de a Gringo mindkettőt megöli. Egy nővér segít Gringónak azzal, hogy úgy tesz, mintha a Gringót túszul ejtette volna. Amikor Caracas figyelme lanyhulni kezd, a Gringo lelövi a férfit. Megszerzik a pénzt és az ápolónő segít nekik megszökni a börtönből egy mentőautóban.

Az epilógusban a Gringo visszaszerzi a további hiányzó kétmillió dollárt, amelyet a lezárt parkolóban tartott menekülő autóban rejtettek el. A Gringo, a Kölyök és az anyja visszavonulnak egy idilli tengerpartra. Kaufmann felbérel két gengsztert, akik bosszút állnak az igazi Reginald Barneson, megölve őt.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang[3]
Mel Gibson Richard 'a Gringo' Johnson Sörös Sándor
Kevin Balmore Hernandez A fiú Bogdán Gergő
Dolores Heredia A fiú anyja Németh Borbála
Daniel Giménez Cacho Javi Huerta Haás Vander Péter
Jesús Ochoa Caracas Ujlaki Dénes
Peter Stormare Frank Fowler Juhász György
Mario Zaragoza Vazquez Hegedüs Miklós
Dean Norris Bill rendőr Jantyik Csaba
Peter Gerety Követségi dolgozó Berzsenyi Zoltán
Bob Gunton Thomas Kaufman Izsóf Vilmos

További magyar hangok: Szélyes Imre, Mikula Sándor, Pál Tamás, Koncz István, Szalay Marianna, Haagen Imre

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Get the Gringo című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Börtönregény. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. november 30.)
  2. Get the Gringo. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. november 30.)
  3. ISzDb – BÖRTÖNREGÉNY (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. november 30.)

További információk[szerkesztés]