Az ük-ük-üknagyanyánk (Bűbájos boszorkák)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az ük-ük-üknagyanyánk
Bűbájos boszorkák
1. évad, 9. epizód
Eredeti címThe Witch Is Back
FőszereplőShannen Doherty (Prue), Holly Marie Combs (Piper), Alyssa Milano (Phoebe), T. W. King (Andy), Dorian Gregory (Darryl)
VendégszereplőBilly Wirth (Matthew Tate), Tyler Layton (Melinda Warren), Brian Krause (Leo Wyatt), Neil Roberts (Rex), Leigh-Allyn Baker (Hannah), Terry Bozeman (Arnold Halliwell), Michael Mitz (Cafe Patron)
ÍróSheryl J. Anderson
RendezőRichard Denault
Gyártási szám4398008
Első sugárzás1998. december 16.
Kronológia
ElőzőAz igazság fáj
KövetkezőAki másnak vermet ás
A Bűbájos boszorkák epizódjainak listája

Az Az ük-ük-üknagyanyánk a Bűbájos boszorkák című televíziós sorozat első évadjának kilencedik epizódja.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1692-ben járunk Massachusetts állam Salem nevű településén. Egy vállig érő hajú férfi beállít egy fogoly nőhöz, akit Melindának hívnak. Beszélgetésükből kiderül, hogy a férfi, Matthew volt az, aki feladta Melindát boszorkányságért, miután sikerült megszereznie az erejét. A warlockot ezek után azonban Melinda átveri, s egy medál segítségével a férfit a medálba zárja egy rövidke varázsige elkántálásával.

306 évvel később, 1998-ban Prue Halliwell irodájába új tárgyak érkeznek aukció előtti vizsgálatra. Miután Rex magára hagyja a legidősebb Halliwell-testvért, Prue szeme rögtön megakad egy medálon, ugyanazon a medálon, amelybe több mint három évszázada őse, Melinda Warren bezárta Matthewt. A nőnek sikerül kinyitnia a medált, s kiszabadítania a kora újkori ruhában megjelenő Matthew-t, akinek sikerül Prue erejét megszereznie rögtön azután, hogy a lány rajta használja a telekinézis erejét. Matthew célja, hogy megszerezze, amit mindig is akart: a három Warren-erőt, s már tudja is hol kezdje: a vezetéknév Halliwell. Ezt követően új erejével kitöri az egyik ablaküveget, s leugrik, majd épen és egészségesen érkezik meg a járdára, a járókelők és éttermi vendégek legnagyobb ámulatára.

A rendőrség már nyomoz, ki lehetett az a rejtélyes idegen, aki képes volt 12 emeletnyit zuhanni anélkül, hogy megsérült volna. A jelenlévő nyomozók, Andy és Darryl szemtanúkat hallgatnak ki, Andy pedig már ránézésre is tudja, hogy az irodaház azon irodája kié. Eközben a házban Phoebe igyekszik rávenni arra Pipert, hogy hívja el Leo-t randevúra, de Piper nem meri megtenni, mert fél a visszautasítástól. Ekkor érkezik Prue a hírrel: nagy bajban vannak. A nyomozók Rexet és Hannah-t is meghallgatják az esetről, akik furcsa hangokról számolnak be, illetve arról, hogy az esetet követően Prue se szó se beszéd kifutott az épületből. Rex irodájában a warlock-pár úgy tűnik újabb tervét szövögeti. A terv része volt a legendás medál kinyittatása Prue-val, így, miután Matthew a három nővér erejét mind megszerzi, átvenni tervezik az irányítást. Prue a padláson beszámol húgainak a történtekről, eközben Phoebe-t a medál érintésére látomás éri: a múltat látja ezúttal (mely utal arra, hogy az erejük folyamatosan fejlődik), ahol Melinda éppen a medálba küldi Matthew-t, aki időközben úgy érzi, „megtalálta” a keresett személyt. Egy Arnold Halliwell nevű kerületi ügyvédet szegez erejével a falnak, s annak ellenére, hogy a férfi bevallja: nincsenek lánytestvérei, Matthew megöli, majd eltűnik. A Bűbájosok eközben utánanéznek Melinda legendájának, s találnak róla egy régi rajzot, illetve a történetet is megtalálják, melyben az olvasható, hogy amennyiben Matthew kiszabadul a medálból, a Warren-családot teljes mértékben kipusztítja. Prue sztorija már a híradásokban is fut, amikor becsönget Andy. Phoebe nyit ajtót, s először azt hazudja, Prue nincs itthon, de később, miután Andy kifejti, hogy az irodás ügy és az a tény, hogy egy fura figura egy Halliwell nevű ügyvédet gyilkol meg, rendkívül gyanús, Phoebe visszavág azzal, hogy Andynek úgy sincs letartóztatási parancsa. A lányok összedugják a fejüket, s arra jutnak, hogy elő kell hívniuk Melindát a múltból, hogy a segítségét kérjék az ügyben. A varázsige helyes működéséhez némi vér kell mindhármójuktól, de Piper kissé akadékoskodik, mivel nem bírja a vér látványát. Később azonban Phoebe megszúrja, így mindhárman a medálra csöpögtethetnek egy kicsit a vérükből. A varázsige elmondása után pedig hús-vér valójában megjelenik előttük ük-ük-üknagyanyjuk: Melinda Warren.

Melindát sikerül felöltöztetni modern ruhákba, s némi információt adni neki a XX. század világáról. Leóval is megismerkedik, s közösen elszavalnak néhány sort Shakespeare Ahogy tetszik című művéből („én becsületes munkás vagyok; én megkeresem, a mit megeszem; senkivel sem tartok haragot; nem irigyelem senkinek szerencséjét”(Rákosi Jenő fordítása)). Egy újabb Halliwell vezetéknevű - ezúttal egy szerszámboltot vezető férfi - meggyilkolása után Matthew találkozik Rexszel és Hannah-val, akik alkut ajánlanak neki: ők segítenek neki megtalálni az igazi Halliwelleket, ő pedig összegyűjti a három Warren-erőt. Matthew hosszas bizalmatlankodás ellenére végül belemegy az egyezségbe. A házban ezalatt Melinda elmeséli, hogy azért nem varázsolta ki magát a máglyáról, mert volt egy lánya, Prudence, akit meg akart védeni. A Warren-ág folytatódásához feltétlenül szükségesnek tartotta ezt az áldozatot. Emellett beszámol arról is, hogy Matthew Tate képessége, hogy a rajta használt erőket „lemásolja” a boszorkányoktól, akik azt azután már nem tudják ellene használni, ezért rendkívül veszélyes lenne, ha Piper és Phoebe erejét is megszerezhetné. A terv tehát az, hogy visszaküldik a warlockot a medálba. Hannah épp az irodában öltözteti a fejlett világon ámuló-bámuló Matthew-t, amikor beállít Rex, s feldúltan arra kéri a warlockot, cselekedjen végre. Terveik szerint ha megszerezte amit akart, visszaküldik a medálba. Melinda ezalatt az Árnyékok Könyvéből igyekszik kiírni a szükséges bájital hozzávalóit, közben mesél a boszorkányságról a még újonc lányoknak. Rex megmutatja a három Halliwell képét Matthew-nak, majd Hannah-t arra utasítja, vezesse el a férfit a Quake-be, ahol Piper erejét is lemásolhatja. A konyhában ezalatt a lányok megpróbálkoznak az átokhoz szükséges bájital összeállításával, azonban néhány gyógynövény és egy foltos bagolytól származó toll hiányzik az otthoni készletből. A gyógyfüvek beszerzését Piper vállalja, Prue pedig elindul egy foltos bagoly keresésére. Hannah és Matthew ezalatt már a Quake előtt várakoznak Piper érkezésére.

A Quake konyhájában Matthew megtámadja Phoebe-t, akit, mihelyst a férfi megérinti, látomás ér arról, hogy a warlock megpróbálja majd megölni Melindát. Eközben azonban Matthew a látomás erejét is sikeresen átmásolja, s eltűnik. Prue elindul egy múzeumba, ahol sikerült egy foltos bagolyt találnia, a ház előtt parkoló Andy pedig elkezdi követni a nő autóját. Phoebe és Piper hiába hagynak üzenetet a házban egyedül hagyott Melindát, hogy támadás éri a közeljövőben, Matthew már az ajtóban vár. Elmondja, hogy már csak egy erőre van szüksége, de Melinda érintésére őt is látomás éri arról, hogy a Bűbájosok Melinda segítségével bájitalt készítettek az átokhoz. Ezt megakadályozandó Matthew Prue keresésére indul, akit Melinda úgy informál, hogy az állatkertben van. Rex a Bucklandsben magán kívül van az idegességtől, hogy Hannah szem elől tévesztette azt a warlockot, aki megszerezhette volna nekik a Hármak Erejét, s azt parancsolja neki, keresse meg. Ezalatt a hazaérkező Pipernek és Phoebe-nek sikerül megnyugtatniuk a támadás sokkja alatt lévő Melindát. Prue eközben éppen sikeresen kisomfordál a múzeum egyik kijáratán, a kezében egy foltos bagoly tollával, Andy azonban elviszi magával. Hannah végre megtalálja Matthew-t, akinek már feltett szándéka megtalálni Prue-t, nehogy a bájitalt ismét összeállíthassák, Rex azonban ragaszkodik a tervhez: meg kell szereznie a fagyasztás képességét is. Ennek elérése érdekében egy felhúzott pisztolyt nyom a salemi warlock kezébe. Andy a rendőrkocsiban kérdőre vonja volt kedvesét, mire volt jó, hogy ellopott egy értékes tollat a múzeumból. Prue azonban nem hajlandó elmondani neki, s mivel úgy érzi, nincs más választása, erejével kibontja az Andy előtti kormányban rejtező légzsákot, így sikerül kiszabadulnia az autóból.

A főzet már majdnem készen van a konyhában, s már csak a toll hiányzik az összetevők közül. Matthew azonban még Prue előtt megjelenik, s Piperre, majd Phoebe-re szegezve Rex pisztolyát arra kötelezi őket, hogy Piper használja ellene a fagyasztás erejét. Prue azonban épp időben toppan be a hátsó bejáraton: erejével kiröpíti a revolvert Matthew kezéből, s egy székes lök felé. A toll hozzáadása után Melinda elmondja az időközben megfagyasztott warlockra a varázsigét, így Matthew örök időkre visszazáródik a medálba. Rex és Hannah eközben épp veszekednek az irodában, Hannah szerint ugyanis már az elejétől kezdve nekik kellett volna megküzdeniük a Bűbájosokkal. A rendőrségen újabb vita alakul ki, Darryl ugyanis próbálja arról meggyőzni Andyt, hogy nem érdemes ilyen előítéletekkel feladni Prue-t, s végül sikerül is meggyőznie. Másnap reggel az érkező Leóval Piper megbeszél egy randit, majd visszatér a padlásra, ahol épp Melindát búcsúztatják. Ük-ük-üknagyanyjuk elmondja, mennyire boldog órákat élhetett át a Bűbájosok között, s Phoebe-t megérintve elmondása szerint látja maga előtt a következő Warren-generációkat is, mint erejük teljében lévő boszorkányok. Ezzel beteljesültnek érzi álmait, s nagy könnyek közepette búcsúzik el ük-ük-ükunokáitól, akiknek igazán a szívükbe lopta magát e néhány nap alatt.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Árnyékok Könyve[szerkesztés]

Igézetek[szerkesztés]

Melinda Warren megidézése[szerkesztés]

Melinda Warren, vér a vérünkből, ük-ük-üknagyanyánk, megidézünk téged!

Melinda Warren visszaküldése[szerkesztés]

Melinda Warren, vér a vérünkből, elengedünk.

Matthew legyőzése[szerkesztés]

Az időn túl, s hasznon túl, Légy bezárva örökre, kínoktól gyötörve!

Szereplők[szerkesztés]

Állandó szereplők[szerkesztés]

Mellékszereplők[szerkesztés]

  • Leo Wyatt (a ház karbantartója) szerepében Brian Krause
  • Hannah Webster (Rex Buckland személyi titkára és szeretője) szerepében Leigh-Allyn Baker
  • Rex Buckland (a Buckland aukciós ház vezetője) szerepében Neil Roberts

Epizódszereplők[szerkesztés]

  • Matthew Tate (a Melinda erejére áhítozó warlock) szerepében Billy Wirth
  • Melinda Warren (a Bűbájosok ük-ük-üknagyanyja) szerepében Tyler Layton
  • Arnold Halliwell (Matthew egyik áldozata) szerepében Terry Bozeman
  • Éttermi kuncsaft szerepében Michael Mitz
  • A pincérnő szerepében Catherine Kwong
  • A televíziós tudósító szerepében Jodi Fung

Apróságok[szerkesztés]

  • Meglehetősen meghitt jelenet, hogy Melinda és Leo felváltva idézik Shakespeare munkáját, azonban a helyzet az, hogy Melinda hiába élt abban a korszakban, amikor a drámaíró alkotott, munkáit csupán Londonban és Stratford-upon-Avonben adták ki, s a világ csak a 18-19. században ismerte meg drámáit.
  • Ez az első epizód, hogy valaki pislantással közlekedik.
  • Honnan tudhatta Andy és a San Franciscó-i rendőrség, hogy Matthew volt az ügyvéd Halliwell gyilkosa? A warlock ugyanis a gyilkosság elkövetése után rögtön elpislantott máshová.
  • Amikor Phoebe észreveszi, hogy fejlődik a látomási képessége, azt mondja, remélte, hogy repülni fog ereje fejlődésének eredményeként. A sors iróniája, hogy a Vigyázz, mit kívánsz! epizódban Phoebe képes lesz repülni, később pedig (3. évad) elsajátítja a levitáció, azaz a tartós lebegés képességét.
  • Melindának fogalma sincs arról, mi valójában a vízvezeték. Az rendben van, hogy az ő korában mesterségesen elkészített csövek nem hálózták be az emberek otthonait, de a vízvezetékrendszerek már évezredek óta léteztek. Lehetetlen, hogy nem hallott róla.
  • Amikor Matthew Tate kiugrik az emeleti ablakon, miután földet ér, nem követik őt különféle méretű üvegszilánkok.
  • Salemben egyetlen boszorkányt sem égettek el, a gyanúsítottakat ugyanis felakasztásos módszerrel végezték ki.
  • A lakás, amelyet a Halliwell nevezetű ügyvéd irodájaként mutattak, teljes egészében megegyezik Skye, a pincérlány lakásával, amely az 1. évad Álomlovag c. epizódjából ismert.
  • A televízióban látszik, hogy a közvetítő mögött elhalad Andy és Darryl. A felvételeket élőben közvetítik, de eközben már csengetnek, s az érkező vendég Andy. Vajon Andy is pislant, hogy valahová gyorsan odaérjen?
  • Az epizódban a következő dalok hangzanak el:
    • Holly McNarland: In the Air Tonight
    • Counting Crows: Around Here

Az epizód címe más nyelveken[szerkesztés]

  • spanyol: La bruja ha vuelto
  • francia: La sorcière de Salem (A salemi boszorkány)
  • olasz: Il ciondolo antico
  • portugál: O Feiticeiro Voltou

További információk[szerkesztés]

Az ük-ük-üknagyanyánk az Internet Movie Database oldalon (angolul)