Auntie Mame

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Auntie Mame
(Auntie Mame)
1958-as amerikai film

A Colonial Színház reklámja 1958. december 30-án
A Colonial Színház reklámja 1958. december 30-án
RendezőMorton DaCosta
ProducerMorton DaCosta
AlapműPatrick Dennis: Mame néni
Műfajfilmdráma, vígjáték, romantikus film
ForgatókönyvíróBetty Comden
Adolph Green
FőszerepbenRosalind Russell
Forrest Tucker
Coral Browne
Roger Smith
ZeneBronislau Kaper
OperatőrHarry Stradling Sr.
VágóWilliam H. Ziegler
HangmérnökM.A. Merrick
JelmeztervezőOrry-Kelly
DíszlettervezőGeorge James Hopkins
Malcolm C. Bert
Gyártás
GyártóWarner Bros.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő143 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1958. december 27.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Auntie Mame témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Auntie Mame[1] Patrick Dennis azonos című regénye alapján készült 1958-as amerikai romantikus vígjáték, filmdráma, Morton DaCosta rendezésében. A főszerepben Rosalind Russell, Forrest Tucker, Coral Browne és Roger Smith. A produkciót hat Oscar-díjra és négy Golden Globe-díjra jelölték, amiből kettőt megnyert legjobb vígjáték és legjobb női főszereplő (Russell) kategóriában. A filmet jelölték továbbá BAFTA-díjra a legjobb külföldi színésznőért és kapott Grammy-jelölést is a legjobb albumért.

Cselekmény[szerkesztés]

Amikor Patrick édesapja váratlanul elhuny, a kisfiú a nagynénjéhez, Mame-hez kerül. Mame egy igazi csodabogár, aki gyakran lát vendégül különcöket. Patrick örökségét a fiú nagykorúvá válásáig Babcock kezeli, aki rossz szemmel nézi Mame életvitelét. Mikor Mame beíratja Patricket egy barátja által igazgatott iskolába (ahol pucéron is tanítanak), Babcock elveszíti a türelmét, és bentlakásos iskolába viszi Patricket, ahonnan Mame csak iskolai szünetekben láthatja a fiút viszont.

A gazdasági válságot követően Mame részvényei értéküket vesztik, ezért kénytelen kétkezi munkával megkeresni a kenyerét. Szertelensége miatt gyorsan kerül egyik munkahelyről a másikra, amíg nem találkozik Beauregard-ral, akinek azonnal megtetszik a nő. Beau olajmágnás és hamarosan feleségül veszi Mame-et, majd bejárják a világot. Patrick levelezéssel tartja a kapcsolatot nagynénjével, és Mame érzi, hogy távolléte alatt az unokaöccséből konzervatívot készülnek nevelni. Mikor férje váratlanul lezuhan hegymászás közben, és Mame megözvegyül, hazatér. Az immár felnőtt Patrick meglepi őt egy titkárnővel, Agnesszel és a barátokkal közösen ráveszik Mame-et egy életrajzi regény megírására. A regény papírra vetését O'Bannionra bízzák, akit mint később kiderül, csak Mame vagyona érdekel.

Patrick be akarja mutatni barátnőjét, Gloriát, de kéri Mame-et, hogy viselkedjen felnőtt emberhez méltóan. Mame megsértődik, de mikor Patrick feldúltan távozni akar, Mame végül megígéri, hogy felelősségteljes lesz. Eközben O'Bannion próbálja megkörnyékezni Mame-et, aki elhiteti a férfival, hogy a titkárnője, Agnes, valójában nagy vagyon örököse. O'Bannion elviszi magával Agnest egy partira, ahonnan Agnes teljesen szétesve tér vissza, nem emlékezve semmire, csak egy álmot tud előcsalni, amiben egy esküvőt látott.

Patrick barátnője, Gloria egy gazdag ember felfuvalkodott lánya, akinek a szülei antiszemiták. Mame meghívja a családot vacsorára, és zűrzavart kelt. Különc barátai mind sorra meglátogatják Mame-et, Gloria pedig fokozatosan veszti el a türelmét. A partira hivatalos még Babcock és Pegeen is, Mame új titkárnője, aki a már várandós Agnest váltotta le. Mikor felolvassák Mame életrajzi regényét, Gloriának ez az utolsó csepp a pohárban, és sértegetni kezdi Mame barátait. Patrick azonban megvédi őket, és Gloria barátait alacsonyítja le. Babcock és Gloriáék elviharzanak.

Évekkel később Pegeen és Patrick már házasok, egyke fiuk, Michael, Mame-mel akar utazni Indiába. A szülők ellenvetései ellenére Michael és Mame képzeletben már be is járja már Indiát.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep
Rosalind Russell Mame Dennis
Forrest Tucker Beauregard Jackson Pickett Burnside
Coral Browne Vera Charles
Fred Clark Dwight Babcock
Roger Smith Patrick Dennis (felnőtt)
Patrick Knowles Lindsay Woolsey
Peggy Cass Agnes Gooch
Jan Handzlik Patrick Dennis (fiatalon)
Joanna Barnes Gloria Upson
Pippa Scott Pegeen Ryan
Lee Patrick Doris Upson
Willard Waterman Claude Upson

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Kategória Eredmény
BAFTA-díj Legjobb külföldi színésznő (Rosalind Russell) Jelölve
Golden Globe-díj Legjobb vígjáték Elnyerte
Legjobb női főszereplő (Rosalind Russell) Elnyerte
Legjobb női mellékszereplő (Peggy Cass) Jelölve
Az év női színész felfedezettje (Joanna Barnes) Jelölve
Grammy-díj Legjobb filmzene album Jelölve
Oscar-díj Legjobb film Jelölve
Legjobb női főszereplő (Rosalind Russell) Jelölve
Legjobb női mellékszereplő (Peggy Cass) Jelölve
Legjobb látványterv Jelölve
Legjobb operatőr Jelölve
Legjobb vágás Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mame néni címmel is szokás hivatkozni rá, ám magyar bemutatója nem volt a filmnek.

További információk[szerkesztés]