Asztiruvasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Asztiruvasz
szuverén, hős, király

Uralkodási ideje
i. e. 9. század(?) i. e. 8. század
ElődjeSzangarasz(?)
UtódjaJaririsz
Életrajzi adatok
UralkodóházAsztiruvasz-ház
Születetti. e. 9. század
GyermekeiKamanisz, Malitiszpa, Asztitarhunza, Tarnitiszpa, Iszikaritiszpa, Szikara, Halpavari, Jahilatiszpa, Tuvarszal(?)
SablonWikidataSegítség

Asztiruvasz (luvi a2-sa-ti-ru-wa/wi-sa2 ) az újhettita Karkemis uralkodója volt az i. e. 9–8. század környékén. Uralkodói címei: szuverén hős és király.

Uralkodásának kezdetét i. e. 848-ra teszik, de ez teljesen bizonytalan. Az bizonyos, hogy elődje, Szangarasz ebben az évben Arame jahani király szövetségeseként betört Hamát területére, majd Hadad-Ezrá revansa után a forrásokban többé nem tűnik fel. Ám mivel i. e. 831–829-ben még valószínűsíthető a jelenléte, Asztiruvasz trónra lépésének ideje meghatározhatatlan. I. e. 790 körül hunyt el, ebben az időben trónörökös fia, Kamanisz még kiskorú volt, ami további alátámasztás arra, hogy i. e. 848-ban még valószínűleg nem uralkodott. A kor erősen forráshiányos, Asztiruvaszt egyetlen egykorú felirat sem említi, utódai alatt is csak négy. Ebből kettőt fia régense, Jaririsz íratott, amelyekben erősen dicséri Asztiruvasz uralkodását. Szangarasz és Asztiruvasz uralkodása között akár két vagy több további uralkodó is lehetett, akikről semmit sem tudunk. Uralkodói címei közül a szuverént már Szangarasz is viselte, a hős és a király pedig szokványos hettitaluvi uralkodói titulus. Jaririsz idején Karkemis virágzó miniállam, széles körű nemzetközi kapcsolatokkal, békés kereskedelemmel, amit valószínűleg Asztiruvasz alapozott meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Bryce, Trevor. The World of the Neo-Hittite Kingdoms – A Political and Military History (angol nyelven). Oxford University Press (2012). ISBN 978-0-19-921872-1 
  • Annick Payne: Iron Age Hieroglyphic Luwian Inscriptions, Atlanta, 2012. ISBN 978-1-58983-269-5
  • J. D. Hawkins: Some Historical Problems of the Hieroglyphic Luwian Inscriptions, Anatolian Studies 29.
  • Alessandra Gilibert: Syro-Hittite Monumental Art and the Archaeology of Performance. De Gruyter, Berlin 2011. ISBN 978-3-11-022225-8


Előző uralkodó:
Szangarasz(?)
karkemisi hettita király
? – i. e. 9–8. század
Következő uralkodó:
Jaririsz
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap