Arkona-fok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arkona-fok
Az Arkona-fok északnyugatról nézve
Az Arkona-fok északnyugatról nézve
Közigazgatási adatok
Ország(ok)Németország
TartományMecklenburg-Elő-Pomeránia
JárásVorpommern-Rügen
Földrajzi adatok
FélszigetWittow
SzigetRügen
TengerBalti-tenger
TelepülésekPutgarten

Tszf. magasság43 m
Elhelyezkedése
Arkona-fok (Mecklenburg-Elő-Pomeránia)
Arkona-fok
Arkona-fok
Pozíció Mecklenburg-Elő-Pomeránia térképén
é. sz. 54° 40′ 35″, k. h. 13° 26′ 16″Koordináták: é. sz. 54° 40′ 35″, k. h. 13° 26′ 16″
A Wikimédia Commons tartalmaz Arkona-fok témájú médiaállományokat.

Az Arkona-fok (németül: Kap Arkona) egy 43 méter magas, krétából és tillitből álló meredek partszakasz a Rügen sziget északi részén található Wittow-félszigeten. Vitt halászfaluval együtt Putgarten településhez tartozik és Rügen egyik legkedveltebb kirándulóhelyeinek egyike, melyet évente 800.000 látogató keres fel.

Tetején két világítótorony, egy tájolótorony, két katonai bunker, a szláv Jaromarsburg erőd és néhány turisztikai épület (vendéglők, kocsmák, ajándékboltok) találhatók. A geológiai adottságai és az időjárás hatásai miatt főként télen részleges omlások történnek a meredek parton.

Az Arkona-fokot gyakran Rügen legészakibb pontjaként említik – helytelenül. Körülbelül egy kilométerre északnyugati irányban található a sziklapart Gellort nevű része, mely valamivel északabbra van tőle. Közvetlenül Gellort lábánál található a 165 tonna súlyú, Siebenscheiderstein névvel illetett vándorkő (hivatalos plattdeutsch megnevezéssel: Söbenschniedersteen). Az Arkona-fok megkapó látványt nyújt mind a szárazföldről, mind a tengerről nézve.

Irodalom[szerkesztés]