Arcetri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arcetri
A Torre del Gallo
A Torre del Gallo
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióToszkána (2015. január 1. – )
MegyeFirenze
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 43° 45′ 17″, k. h. 11° 15′ 06″Koordináták: é. sz. 43° 45′ 17″, k. h. 11° 15′ 06″
A Wikimédia Commons tartalmaz Arcetri témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Arcetri (e. arcètri) nevű kis dombos terület az olaszországi Firenze központjától délre terül el, a múltban az Amidei család birodalma volt.

Története[szerkesztés]

Nevének eredete az „Arcis veteris de monis dal latigrecus” ősi erődítményre utal. Mindenesetre a legrégebbi dokumentum, amelyben először szerepel, egy 1083-as pergamen (Giovanni Lami idézte a 18. század közepén).

Számos történelmi épület található itt, mint például a ház, ahová Galileo Galileit bezárták (Villa Il Gioiello), a San Leonardo-templom, a San Matteo-kolostor, az Arcetri Asztrofizikai Obszervatórium és a villa, ahol Francesco Guicciardini meghalt.

Földrajza[szerkesztés]

A név azt a területet jelöli, amely közvetlenül a Porta San Giorgio mellett kezdődik, a Belvedere-erőd mellett, és amely San Miniato és Poggio Imperiale között eléri a Santa Margherita a Montici és a Monteripaldi dombok lejtőit, az Ema völgye felé. Ezen a helyen halt meg Francesco Guicciardini (1540. május 22.) és Galileo Galilei tudós (1642. január 8.).

Képgaléria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Arcetri című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Bibliográfia[szerkesztés]